vrijdag 23 maart 2007 – 20.15 uur

SEFARDISCHE LIEDEREN
Belle Bonarius – zang
Anneke van Tongeren – luit
Oude Spaans Joodse muziek

Musica Luna met Sefardische liederen en liederen uit de Spaanse renaissance

Musica Luna

Op vrijdag 23 maart om 20.15 uur worden in ’t Mosterdzaadje Sefardische liederen en liederen uit de Spaanse renaissance ten gehore gebracht door het duo Musica Luna dat bestaat uit Belle Bonarius- zang en Anneke van Tongeren- luit. Belle Bonariuis en Anneke van Tongeren kozen voor de maan als symbool voor hun duo, omdat de maan kracht uitstraalt en zowel refereert aan de romantische mystiek van de liefde als aan de sprookjesachtige verhalen.

Voor de pauze klinken de Sefardische liederen. Deze oude, soms middeleeuwse liederen hebben de Spaanse Joden in 1492, toen zij uit Spanje werden verdreven, meegenomen naar Marokko en Oost-Europese landen. Het zijn liefdesliederen in beeldrijke taal, van moeder op dochter overgeleverd. Ze worden in het Ladino gezongen, de oorspronkelijke taal. Vooraf wordt de tekst in het Nederlands voorgedragen. Na de pauze muziek uit het Spanje van de 16e en 17e eeuw. In de meeste van deze liederen speelt liefde eveneens een belangrijke rol.

Belle Bonarius studeerde zang en danste bij het Nationaal Ballet. Zij werkte als choreograaf in Brussel, verdiepte zich in allerlei vormen van natuurlijke genezing en brengt nu, als dichteres, schrijfster en zangeres eigen werken uit. In Musica Luna zijn het vooral de Sefardische liederen die voor Belle een dagelijkse inspiratiebron vormen. Dit door het zelfbewustzijn, de levenskracht en de intense liefde die uit de teksten spreken én door de schitterende, eigenzinnige melodische lijnen.
Anneke van Tongeren maakte een paar jaar geleden de overstap van gitaar naar luit. Zij volgt lessen bij Willem Mook. Zij begeleidt vocalisten die Oude Muziek zingen en maakt deel uit van verschillende ensembles. Bij de Sefardische liederen is het vinden van een passende begeleiding een uitdaging en zoektocht omdat ze op improvisatie berust. Anneke van Tongeren weet bij elk lied de juiste sfeer te scheppen waardoor de tekst zo goed mogelijk belicht wordt. Zij bespeelt een 8-korige renaissance luit.

Reacties zijn afgesloten.