zondag 11 maart 2007 – 15.00 uur

LIEDEREN RECITAL
Marijke Groenendaal – zang
Jacob Engel – piano
Frauenliebe und Leben (Schumann), Badings en Wolf

Frauenliebe und Leben

Marijke Groenendaal

Liederen geïnspireerd door het leven van de vrouw, zo is het programma het best te omschrijven dat de sopraan Marijke Groenendaal en de pianist Jacob Engel op zondag 11 maart om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje uitvoeren. Schumann’s “Frauenliebe und Leben”, liederen van Hugo Wolf en Vier Wiegeliedjes van Badings.
Marijke Groenendaal omarmt met hart en ziel de prachtige liederencyclus “Frauenliebe und Leben” waarin de gevoelens van een vrouw in verschillende levensfasen wordt bezongen. Van idolate verliefdheid en intense vreugde als de liefde wordt beantwoord, afscheid van de jeugd en bevrijding door het huwelijk, de liefde voor het kind en de onuitsprekelijke smart als de vrouw alleen achterblijft.

Jacob Engel

De Vier Wiegeliedjes uit 1936 van Henk Badings, op teksten uit het Spaans vertaald, sluiten qua onderwerp moeiteloos aan bij Schumann. Moederliefde tegen een Spaanse achtergrond. Schumann componeerde ook drie liederen op teksten van de Schotse dichter Robert Burns. Ze laten zich eveneens als een cyclus beluisteren: een wiegelied, het klaaglied van een trotse weduwe en een afscheid. Dit alles tegen de achtergrond van het Schotse Hoogland dat alom geroemd wordt.
De liederen van Wolf komen uit het “Italienisches Liederbuch”. De wat luchtiger kanten van de vrouw komen hier aan bod. Ze kan lachen en uitlachen, zij is ondeugend. Zij kan spotten en ook haar angst laten zien als haar lief in het leger moet. Ten slotte gaat de liefde overwinnen.
Marijke Groenendaal was in 2005 te zien en te horen in het TV-programma “Una Voce Particolare”. In 2006 soleerde zij in het concert: “Afscheid van het Mozartjaar” in de Grote Kerk in Naarden. Zij verleent solistische medewerking aan concerten van koren, treedt op met pianisten en is lid van Kamerkoor Quod Libet en Kamerkoor Haags Ad Hoc.
Jacob Engel bleef tijdens zijn studie sterrenkunde zich ook bezig houden met de piano en de kamermuziek. Naast zijn werk studeert hij thans bij Kamilla Bystrova en is hij een veelgevraagd begeleider.

Reacties zijn afgesloten.