woensdag 23 mei 2007 – 20.15 uur

GEORGISCHE LIEDEREN — BENEFIETCONCERT
Lali Khandolishvili
Ketino Raibuli
Irma Naskdashvili
Lali Menabdishvili

Traditionele Georgische volksmuziek

Een benefietconcert met Georgische liederen is op woensdag 23 mei om 20.15 uur in ’t Mosterdzaadje mee te maken. Vier vrouwen uit Sighnagi (Georgië) zingen met hun polyfone zang geld bij elkaar voor een instelling van gehandicapten volwassenen.
De zangeressen zijn Lali Khandolishvili, Ketino Raibuli, Irma Naskdashvili en Lali Menabdishvili.
De Georgiërs zijn een trots volk met een lange, vaak gecompliceerde geschiedenis. Ze hebben oorlogen overleefd, en bijna twee eeuwen Russische overheersing. De omstandigheden waarin een groot deel van de mensen nu verkeren zijn schrijnend en voor sommigen uitzichtloos. Er heerst veel armoede en de meeste mannen in het stadje Sighnagi hebben geen werk. In de winter is er regelmatig geen elektriciteit en water kan ook schaars zijn.
Maar wat nooit gebroken is en nooit zal breken is de Georgische ziel, die door alles heen weet dat Georgië het mooiste en beste land op aarde is.
Als Georgiërs zingen – wat ze vaak doen – dan hoor je patriottische liederen over het grootse verleden van Georgië. Liefdesliedjes, odes aan het prachtige land, religieuze liederen, wiegeliedjes — maar door alle woorden heen hoor en voel je de bezieling van het land Georgië en haar bewoners.
Lali Khandolishvili en haar man Gela werken op het instituut Khedeli, waas volwassenen met een handicap samen wonen en werken met hun verzorgers. Er is dringend ondersteuning nodig om voor en met deze mensen een menswaardig bestaan op te bouwen. Het initiatief, waar de staat in deze nauwelijks hulp biedt, is uniek in Georgië.
Lali Khandolishvili komt uit een muzikale familie. Vanaf haar 5e jaar zong ze de polyfone zang uit de Kakheti regio met haar vader, grootvader en ooms. Op het conservatorium specialiseerde zij zich in volksliederen en piano. Ook de andere vrouwen van dit vocaal ensemble zijn zowel in kerk- als in volksmuziek zeer ervaren en geschoold. De bezieling van Georgië zal geen toehoorde ontgaan.

Reacties zijn afgesloten.