zondag 20 mei 2007 – 15.00 uur

FLUIT EN PIANO
Rieneke Weber – fluit
Loes Geusebroek – piano
Jindrich Feld

Tsjechische muziek voor fluit en piano

Rieneke Weber en Loes Geusebroek

De fluitiste Rieneke Weber en de pianiste Loes Geusebroek hebben een heel Tsjechisch programma samengesteld voor het concert dat ze zondag 20 mei om 15.00 uur zullen geven in ’t Mosterdzaadje. Kleurrijke muziek, die uitdaagt en aanspreekt met werken van Martinu, Vanhal, Dvořák, Janáček en Feld.
Geopend wordt met een deel uit de eerste fluitsonate van Martinú. Hij schreef dit stuk in New York waar hij in 1941 naar toe vluchtte. De snelheid van het leven daar maakt diepe indruk op hem. Het is een bruisend stuk muziek met onmiskenbare Tsjechische elementen. Vanhal was tijdgenoot van Haydn. Deze had een grote bewondering voor de Tsjech die wel 77 symfonieën schreef. De sonate opus 10 is speels en luchtig en in vroeg klassieke stijl geschreven.
Van Dvořák wordt de beroemde Sonatine uitgevoerd die de componist voor zijn kinderen schreef, Het werk getuigt van grote verbondenheid met de natuur, diepe religiositeit en uitbundige levensvreugde. Het leven begint bij 64 jaar. Tenminste voor Janáček die dan wel zijn hele leven componeerde maar in de laatste tien jaar van zijn leven de meest geliefde stukken schreef. Loes Geusebroek soleert met het vierdelige “Overwoekerde paden”. Tot slot van Jindrich Feld de driedelige Fluitsonate. Deze muziek is in heldere vorm gegoten en geschreven met veel gevoel voor instrumentale virtuositeit en ritmische vitaliteit en natuurlijk ook Tsjechische invloeden.
Rieneke Weber en Loes Geusebroek hebben elkaar als duo helemaal gevonden. Eerder traden zij al met groot succes samen op. Loes Geusebroek is als pianiste verbonden aan Holland Symfonia en een vooraanstaand pedagoge. Rieneke Weber is docente aan de muziekschool Bloemendaal, dirigente en lid van o.a. AIOLOS-kwartet.

Reacties zijn afgesloten.