vrijdag 18 mei 2007 – 20.15 uur

PIANO RECITAL
Sergey Smirnov
LIEDRECITAL
Sergey Smirnov & Olga Zinovieva
Rachmaninof

Russische ziel met Italiaans randje

Sergey Smirnov

Op vrijdag 18 mei om 20.15 uur is een gecombineerd programma in ’t Mosterdzaadje te beluisteren. Voor de pauze speelt de Wit-Russische pianist Sergey Smirnov solo werk van Tchaikovsky en Scriabin. Na de pauze voert hij samen met de Russische zangeres Olga Zinovieva liederen uit van Bellini en Rachmaninov.
Het programma ademt de Russische ziel en heeft een Italiaans randje. In goede handen van deze mensen die opgegroeid zijn en studeerde in Minsk en Moskou. Momenteel studeren beiden aan het Koninlijk Conservatorium in Den Haag bij respectievelijk Naum Grubert en Barbara Pearson. Behalve in het buitenland hebben ze ook in Nederland al vele grote podia betreden.

Olga Zinovieva

Het concert opent feestelijk met thema en variaties van Tchaikovsky, dat voor het eerst in 1874 werd uitgevoerd. Dan volgt de eerste sonate van Scriabin uit 1892. Hij werd, vooral wat zijn vroege composities betreft, de Russische Chopin genoemd. Dit vergelijk gaat helemaal op voor de sonate die uitgevoerd gaat worden. Het is een grootscheepse sonate, de meest zwartgallige onder zijn stukken, maar heel interessant vooral ook omdat het zo weinig wordt uitgevoerd. De mineurstemming schijnt vooral te maken te hebben met het feit dat Scriabin toen erg veel last had van zijn arm.
Daarna volgen zes liederen van Bellini en negen liederen van Rachmaninov op teksten van beroemde Russische dichters o.a. Poesjkin. Eindigend met de Vocalise, het beroemde lied zonder woorden.

Reacties zijn afgesloten.