vrijdag 19 oktober 2007 – 20.15 uur

SWEELINCK
Allan Segall – componist/pianist
Sweelinck, Debussy, Hans Christian Detlefse
Kimball Huigens – piano
Allan Segall “Excuse my French suite”

Sweelinck, Debussy en Allan Segall

Vrijdag 19 oktober om 20.15 uur krijgen we een bijzondere pianoavond in ’t Mosterdzaadje. De pianist Kimball Huigens en de Amerikaanse pianist/componist Allan Segall combineren hun concert. Kimball speelt het werk dat Allan Segall aan hem opdroeg, de componist speelt Sweelick en samen voeren ze vierhandig de Petite Suite van Debussy uit.

Kimball Huigens

Kimball Huigens maakte afgelopen jaar furore en kreeg landelijk bekendheid met zijn concerten die in het teken stonden van de 100ste geboortedag van Sjostakovitsj. Menig voorproefje heeft hij daarvan in ’t Mosterdzaadje laten horen. Dat voor zo’n begaafd pianist werk wordt geschreven is niet verbazend. Voor het werk “Excuse my French Suite” gespeeld gaat worden komt eerst het werk van Jan Pieterszoon Sweelinck aan bod. Het verbaast Allan Segall dat deze Nederlandse componist zo weinig op piano wordt uitgevoerd. Hij beschouwt Sweelinck als zijn grote voorganger en diens composities voor klavecimbel en orgel ziet hij als meesterwerken uit het vroege klavierrepertoire.

Allan Segall

Allan Segall combineert Sweelinck met werken van Debussy, een componist die eveneens grote invloed heeft op het werk van Allan Segall. De twee pianisten zullen vierhandig Petit Suite spelen van Debussy. Dit vormt een brug naar het stuk “Excuse my French Suite” dat zijn première gaat beleven. Allan Segall liet zich bij het componeren van dit werk inspireren door de Franse Suites van Bach. Hij biedt de pianist mogelijkheden om melodieën te kleuren en klankschakeringen uit de piano te toveren. Hierin was Debussy ook een meester en Kimball Huigens ook.

Reacties zijn afgesloten.