vrijdag 5 oktober 2007 – 20.15 uur

VIOOL EN PIANO
Bob van der Ent – viool
Ernst Munneke – piano
Brahms, Beethoven, Prokofiev

Bob van der Ent en Ernst Munneke

Bob van der Ent en Ernst Munneke

De violist Bob van der Ent en de pianist Ernst Munneke zullen op vrijdag 5 oktober om 20.15 uur in ’t Mosterdzaadje een concert geven met werken die behoren tot het ijzeren repertoire voor viool en piano: Brahms, Beethoven en Prokofiev.
Vanaf vijfjarige leeftijd speelt Bob van der Ent (1982) viool. En hij heeft het tot nu toe erg ver geschopt. Hij volgde de Jong Talent klas van het Conservatorium van Amsterdam en vervolgde zijn studie bij Vesko Eschkenazy. Hij kwam met zijn viool in veel landen van Europa voor het volgen van Masterclasses. Hij won prijzen bij de Iordens Viooldagen, het Prinses Christina Concours. Hij ontving in 2000 het “Diplôme d’Honneur” op het Lipinski-Wieniawsky concours in Lublin. In 2005 werd hij finalist van het Oskar Backconcours. Die laatste prijs leverde hem heel wat concerten op. Zijn ster is rijzende.
Ernst Munneke heeft een intensieve concertpraktijk met zangers en instrumentalisten. Ook werkt hij als repetitor voor de Nederlandse Opera. Van hem zijn diverse CD-, radio- en tv-opnamen gemaakt o.a. met de mezzo-sopraan Tania Kross.
Het concert wordt geopend met het Scherzo van Brahms. De sonate, waar dit scherzo een deel van is, werd opgedragen aan de grote violist Joseph Joachim, wiens motto was ‘Frei aber Einsam’. De titel van de sonate, waar Schumann en Dietrich ook een deel van schreven is dan ook “F.A.E.”, (frei aber einsam). De violist moest van ieder deel raden wie de componist was. Het laatste deel, het Scherzo, is in tegenstelling tot de rest, gaan behoren tot het vaste repertoire.
De 7e sonate van Beethoven dateert uit 1802 en is opgedragen aan keizer Alexander de 1e van Rusland. Hij schreef de sonate in het landelijke dorpje Heiligenstadt, beroemd om zijn zwavelbronnen. Hij was daar door zijn arts naar toe gestuurd vanwege zijn slechte gezondheid. Beethoven genoot hier van frisse lucht, zon en groene velden. Hij schreef hier vijf vioolsonates opus 30, en de pianosonate opus 31. Toch traden hier de eerste symptomen op van doofheid, waardoor hij steeds neerslachtiger werd. Zijn depressie bereikte een dieptepunt begin oktober, toen hij het beroemde Heiligenstädtler testament schreef. Hierin nam hij afscheid van het leven. In de sonate is de landelijke rust van de omgeving terug te horen, maar ook de dreiging van zijn toenemende doofheid.
De sonate van Prokofiev uit 1943 was oorspronkelijk een fluitsonate. De violist David Oistrach was zo onder de indruk van dit werk dat hij in samenwerking met Prokofiev de sonate bewerkte voor viool en piano. De première vond in Moskou plaats, uitgevoerd door David Oistrach en Lev Oborin.
Bob en Ernst werken sinds 2005 samen en hebben al veel geslaagde concerten gegeven.

Reacties zijn afgesloten.