zondag 23 december 2007 – 15.00 uur

IL PIACERE
Anneke van Tongeren – luit
Cocky Sietses – zang
Cok van der Voort – gamba
Dowland, Rosseter en
onbekende kerstliederen uit de 16e eeuw

16e eeuwse Kerstliederen door “Il Piacere”

Il Piacere

Op zondag 23 december om 15.00 uur verzorgt het ensemble “Il Piacere” een concert van oude muziek in het teken van Kerstmis. Het ensemble bestaat uit Cocky Sietses (zang), Cok van der Voort (zang en gamba) en Anneke van Tongeren (luit). De naam van het ensemble Il Piacere betekent zoveel als genot en plezier. Het verwijst naar de muziek die ze maken en ook naar het plezier dat ze hebben om deze muziek te laten klinken.

De muziek stamt uit de 16e en begin 17e eeuw, de tijd dat gamba en luit veelgebruikte instrumenten waren. In dit concert is gekozen voor een aantal onbekende kerstliederen uit de ‘cantiones natalitae’, een genre liederen dat rond 1600 in Antwerpen ontstond. Sommige liederen stammen nog uit de Mideleeuwen, de componist daarvan is onbekend, andere zijn door Guilielmus Messaua (1589) vierstemmig opgeschreven. De teksten zijn soms in het Latijn, soms in het Nederlands. In al hun eenvoud roepen ze een bijna serene sfeer op.

Behalve kerstliederen staat ook Engelse muziek uit de 16e eeuw op het programma zoals van de luitist John Dowland. Ook de minder bekende Phlip Rosseter heeft een aantal mooie liederen nagelaten. Teksten spelen een belangrijke rol en daarom zal er een vertaling bij zijn.

Reacties zijn afgesloten.