zondag 16 december 2007 – 15.00 uur

HET RUSSISCHE KAMERKOOR
o.l.v. Anna Azernikova
Russische Kerstliederen

Het Russisch Kamerkoor

Anna Azernikova

Op zondag 16 december om 15.00 uur is het Russisch Kamerkoor o.l.v. Anna Azernikova in ’t Mosterdzaadje te gast. Het programma heet “Russkaja Zima”, of te wel Russische winter.
Het Russisch Kamerkoor ontstond in 2005 op initiatief van de zangeres en dirigente Anna Azernikova in samenwerking met enthousiaste liefhebbers van de Russische koormuziek.

De ongeveer twintig leden hebben allemaal een eigen reden om Russische liederen te zingen. Voor sommigen hun wortels, bij anderen een Russische liefde. Allemaal hebben ze een band met de muziek en de literatuur uit Rusland.

Het Russisch Kamerkoor zingt liederen op teksten van dichters uit de Romantiek zoals Poesjkin en Baratynski. Zij bezongen het winterse landschap in beelden van ijzige, door maan beschenen sneeuwlandschappen waar de wind doorheen raast en een eenzame reiziger in een trojka door melancholie overvallen wordt. Maar de Russische winter kent ook vrolijkheid en feestelijkheid. Het Orthodoxe Kerstfeest valt ná Nieuwjaar. Het Nieuwe jaar wordt gevierd met een versierde ‘jolka’ (denneboom) en kadootjes die door Grootvader Vorst en Prinsesje Sneeuwvlokje worden rondgebracht. Kerst is een feest vol licht en vrolijkheid waarop tot 19 januari een periode volgt vol traditionele kerstoptochten. Feestelijkheden die tijdens het communistisch regime verboden waren maar nu weer in toenemende mate in de belangstelling staan.

Het koor zingt een aantal van deze traditionele ‘koljadki’. Tevens zal Guy Sonnen enkele winter en Kerstgedichten voordragen.

Reacties zijn afgesloten.