zondag 2 december 2007 – 15.00 uur

PIANOTRIO
Helma Leenhouts – viool
Monique Bartels – cello
Jan Hoijtink – piano
Beethoven, Rachmaninov

Het Lovisa Trio, een pianotrio van grote klasse

Het Lovisa Trio

Het Lovisa Trio, een pianotrio van grote klasse, is op zondag 2 december om 15.00 uur te gast in ’t Mosterdzaadje. Het Lovisa Trio bestaat uit Helma Leenhouts – viool, Monique Bartels – cello en Jan Hoijtink – piano en op het programma staan Haydn, Beethoven en Rachmaninoff.

De naam Lovisa verwijst naar het Finse kustplaatsje waar Jean Sibelius vele gelukkige zomers kamermuziek componeerde.

Helma Leenhouts behaalde haar diploma Uitvoerend Musicus bij Ilja Grubert in Amsterdam. Daarna studeerde zij nog in Boston bij Zanaïda Gibels. Zij maakte jarenlang deel uit van Nieuw Sinfoniëtta Amsterdam en speelt als gast in o.a. het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Monique Bartels studeerde eveneens in Amsterdam bij o.a. Jean Decroos. Zij maakte deel uit van enkele befaamde ensembles zoals het Doelenkwartet, Amphion Ensemble en was solo celliste van Amsterdam Sinfonietta. Voor haar schreven Ton de Leeuw en Peter Jan Wagemans composities. Monique Bartels is thans docent cello aan de Conservatoria van Amsterdam en Den Haag.

Jan Hoijtink voltooide zijn studie Uitvoerend Musicus en kamermuziek bij Jan Wijn in Amsterdam. Hij werkt met vele instrumentalisten op cursussen, festivals en masterclasses op het gebied van kamermuziek in binnen – en buitenland. Als pianist is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Het pianotrio Opus 70 van Ludwig van Beethoven wordt ook wel het Geister Trio genoemd. Deze naam heeft het te danken aan het grote klankbereik. Een voor die tijd extreme hoogte en laagte. Het centrum van dit trio is het Largo, een middendeel in d-mineur.
Het Trio Elégiaque in g-moll van Sergey Rachmaninoff stamt uit 1892. Het is een werk met een bijzondere muzikale atmosfeer en is verwant aan de kamermuziek van Tschaikowsky.
Het concert opent met de heldere en zo dankbaar in de oren klinkende muziek van Haydn.

Reacties zijn afgesloten.