EXPOSITIE januari/februari 2008

schilderijen van Han van der Mijn

Expositie van Han van der Mijn in ’t Mosterdzaadje

In december exposeert Han van der Mijn (1957, woonachtig in Bloemendaal) zijn werken in ’t Mosterdzaadje. In zijn thema’s komen de jaren dat hij als verpleegkundige heeft gewerkt steeds weer terug: de oppervlakte van de huid en de onderhuidse lagen, de verwonding, het niet-zichtbare. Aan elkaar zien wij een buitenkant, het waarneembare. Maar alles wat zich binnenin afspeelt blijft een gok: is dat wat ik aan jou zie ook dat wat jij wilt laten zien?
Wat gebeurt er met ons als we sterven?
Waarom is er die angst of juist die berusting?
Is er wel zoiets als een ziel en is die schilderbaar?
Waar blijven al die kostbare gedachten?
Is dood wel gewoon dood?

Het zijn niet direct vrolijk stemmende thema’s en de intensiteit waarmee ernaar wordt gezocht levert vervreemdende beelden op met een grote zeggingskracht, die niet altijd eenvoudig te duiden zijn. Het is echter vooral de taak van de kunstenaar om het onzichtbare zichtbaar te maken, opdat anderen het kunnen aanschouwen, zo meent hij.

Daarnaast is een leidend thema het (Griekse) Koor, het collectieve geweten, de commentator.
Veel van wat wij in ons leven vanzelfsprekend vinden, is dat niet. Soms zijn we zó gewend geraakt aan iets, dat het anderen zijn die ons wijzen op de onvolkomenheden ervan. Aan zijn schilderijen voegt Han van der Mijn soms luidkeels schreeuwende creaturen toe, die ons berispen en van repliek dienen. Maar er is geen geluid hoorbaar. Het is niet voor niets dat de Engelse schilder Francis Bacon één van zijn grote voorbeelden is. Han van der Mijn volgt de 5-jarige opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Kunstacademie Haarlem en zal begin 2009 afstuderen.

Hij werkt aan huis in een eigen atelier. De tentoonstelling is voor en na afloop van de concerten te bezoeken. Ook op afspraak met de kunstenaar zelf: 023-5267842.
Meer informatie: www.havandem.nl

Reacties zijn afgesloten.