zondag 13 januari 2008 – 15.00 uur

PIANO TRIO
Frans van Tuyl – piano
Eveline Trap – viool
Nico Trap – cello
Mendelssohn, Brahms, Rachmaninov

Een mooi stuk kamermuziek

Eveline, Frans en Nico

Op zondag 13 januari om 15.00 uur treden in ’t Mosterdzaadje op de violiste Eveline Trap, de pianist Frans van Tuyl en de cellist Nico Trap. Zij voeren twee pianotrio’s uit van Rachmaninov en Mendelssohn en openen het concert met de sonate voor cello en piano van Brahms.

Een meesterwerk van Brahms de cellosonate in e-klein Opus 38. Lyrische melodielijnen die van de cello naar de piano lopen in het eerste deel, het tweede deel een soort menuet en het derde deel een fuga. Een vakkundig meesterwerk dat uitmondt in een machtig en spectaculair slot.

Rachmaninov was 20 jaar toen hij, diep geraakt door het overlijden van Tsjaikovsky ter nagedachtenis aan hem het pianotrio Élégiaque schreef. De opening is geladen van verdriet en zit vol passages van diep tragische passie. De acht variaties op een thema van Tsjaikovsky kennen een hoog intensiteits- en gevoelsniveau en laten al horen wat de jonge componist op dat moment al tot zijn beschikking had.

Tot slot het prachtige pianotrio opus 49 van Menselssohn. Breed uitgesponnen thema’s door de cello in gezet en overgenomen door de viool. Een zachtaardig Andante en lichtvoetig glijdt de toehoorder na geesten- en elfenwijsjes het Scherzo binnen. Hartstochtelijke opwinding in het slotdeel. Deze stukken, in handen van bijzonder goede musici, is een feest voor elke liefhebber van een goed stuk kamermuziek.

Reacties zijn afgesloten.