vrijdag 29 februari 2008 – 20.15 uur

THE PLANETS
Concert voor twee vleugels
muziek van Gustav Holst
Patrick Hopper
Hjalmar Berg
Projectie en toelichting van planeten door Prof. Huib Henrichs

“The Planets” — Muziek voor twee vleugels van Gustav Holst — Met recente beelden uit de ruimte

Prof. Huib Henrichs met
Patrick Hopper en Hjalmar Berg

Op vrijdag 29 februari om 20.15 uur zullen de pianisten Patrick Hopper en Hjalmar Berg op twee vleugels de muziek uitvoeren die Gustav Holst schreef over de planeten. De astronoom en muziekliefhebber professor Huib Henrichs neemt het meest recente beeldmateriaal uit de ruimte mee en geeft toelichting op de planeten die verklankt worden. Zelf componeerde hij “The Dwarf Planets”, die hij zelf zal uitvoeren.

Met het 20 jarig bestaan van ’t Mosterdzaadje organiseerde de pianist Patrick Hopper een Twee Vleugel Festival en maakte “The Planets” met beeldende toelichting daarvan onderdeel uit. Op veler verzoek nu nog een keer terug. Nu vieren we geen 20 jaar Mosterdzaadje, maar wel 40 jaar huwelijk.

Toen “The Planets” van Gustav Holst in 1915 voor het eerst werd gespeeld had niemand ooit zulke muziek gehoord. Revolutionair was het. Nu, bijna een eeuw later klinkt het ons als spannende Star-Trek-achtige filmmuziek in de oren. De componist zelf was een amateur astronoom die met een kijker de meeste planeten kon zien. We horen Mars, Venus, Mercurius, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. De pianist Patrick Hopper leerde als kind deze muziek op school kennen en is er nog steeds helemaal door gefascineerd. Met zijn Zwiterse pianopartner Hjalmar Berg heeft hij er in binnen- en buitenland al tal van uitvoeringen van gegeven. De ontmoeting met Huib Henrichs in ’t Mosterdzaadje leidde tot deze unieke samenwerking.

De Haarlemse hoogleraar sterrenkunde aan de VU, schreef “The Dwarf Planets” als eerbetoon aan Gustav Holst en óók om deze speciale dag luister bij te zetten. Het zijn 7 korte stukken die de meest bekende dwergplaneten verklanken. Ceres – Ixion – Sedna – Orcus – Eris – Qauaor – Pluto. Het zijn hemellichamen die rond de zon draaien, maar die veel te klein zijn om planeten genoemd te kunnen worden. Ze hebben een heel andere geschiedenis dan de nog kleinere planetoïden. En dat krijgt het publiek ook met prachtig beeldmateriaal uitgelegd.

Reacties zijn afgesloten.