zondag 10 februari 2008 – 15.00 uur

GAUGIN ENSEMBLE
Yfynke Hoogeveen – klarinet
Loes van Ras – piano
Poulenc, Schumann, Berg

Het Gauguin Ensemble

Yfynke Hoogeveen en Loes van Ras

Uit Groningen komen ze helemaal gereden om in Santpoort te komen optreden. Het zijn de klarinettiste Yfynke Hoogeveen en de pianiste Loes van Ras. Samen vormen ze al 14 jaar samen het Gauguin Ensemble en zijn voor de komende drie jaar aangesteld als ambassadeur van de klassieke muziek in het Noorden. Zij treden op in binnen- en buitenland en waren onlangs vanuit het Concertgebouw te beluisteren op radio 4. Vorig jaar verscheen hun CD “Four Movements”. Regelmatig werken de ambassadeurs ook samen met andere instrumentalisten om hun repertoire keuze te vergroten. In ’t Mosterdzaadje zullen zij op zondag 10 februari om 15.00 uur werk spelen van Saint-Saëns, Brahms, Schumann, Berg, Debussy en Poulenc.

Yfynke Hoogeveen en Loes van Ras studeerden in Groningen. Yfynke specialiseerde zich in Kamermuziek en rondde deze studie af aan het Arnhems Conservatorium. Masterclasses voert haar over de wereld en zij neemt deel aan tal van festivals o.a. in Frankrijk.

Loes van Ras werd na haar afstuderen repetitor aan het Conservatorium. Voor haar solospel nam ze o.a. les bij Marja Bon en werd zij pianist van het Noord Nederlands Orkest. Loes werkte mee aan CD-opnames van o.a. saxofonist Peter Stam en componist Wim Dirriwachter.

Ze openen het concert met een prachtige sonate van Saint-Saëns, waarna pianosolo een Intermezzo van Brahms. Dan volgen de beroemde Fantasiestücke van Schumann. Muziek die nooit verveeld. Verrassend na de pauze de vier stukken die Alban Berg schreef. Bijna honderd jaar geleden geschreven en nog altijd klinkt het ons als nieuw in de oren. Deze muziek is echt zeer geschikt om in concert te beluisteren en zeker als het door topmusici gespeeld wordt een goede manier om er meer vat op te krijgen. Alban Berg droeg zijn compositie op aan zijn leraar Schönberg, maar deze was niet bepaald enthousiast. Hij heeft het toen nooit meer uit laten voeren tijdens zijn leven, maar momenteel komt het steeds vaker terug op de programma’s voor klarinet en piano. De tijd wordt er rijp voor. Tussen Berg en Poulenc in soleert Loes met een dans van Debussy. Tot slot dan de zeer geliefde sonate van Poulenc. Hij schreef dit werk ter nagedachtenis aan zijn vriend, de Franse componist Honegger. De sonate werd echter uitgevoerd op de begrafenis van Poulenc zelf door Benny Goodman en Leonard Bernstein.

Reacties zijn afgesloten.