zondag 3 februari 2008 – 15.00 uur

PELLEGRINA & PIANO
Joel Lipton – pellegrina
Peter Lockwood – piano
Beethoven (Frühlingssonate), Bruch, Schubert

Joel Lipton en Peter Lockwood

Op zondag 3 februari om 15.00 uur treden in ’t Mosterdzaadje op de altviolist Joel Lipton die de pellegrina bespeelt en de pianist Peter Lockwood. Zij voeren uit de Frühlingssonate van Beethoven, Kol Nidrei van Bruch en de Arpeggione sonate van Schubert.

Met zorg kozen deze doorgewinterde musici hun programma uit. Een programma waar iedere muziekliefhebber van smult. Twee meesterwerken aan begin en eind, Muziek waarbij de emotie in de diepte gaat en enigszins onder controle blijft. Daar tussenin het Kol Nidrei van Max Bruch waarin passie en emotie direct naar buiten komen.

De Frühlingssonate — deze naamgeving was niet van Beethoven zelf — is een op en top meesterwerk. Voor de violist en de pianist is het één grote dialoog, een samenspel met gelijkwaardige partijen. Een feest om te horen en te zien.

Het Kol Nidrei van Max Bruch voert naar de Joodse dienst van Yom Kippur. Het gebed van de voorganger in de synagoge inspireerde Bruch tot het schrijven van dit stuk.

Schubert schreef een sonate voor piano en arpeggione, geschreven voor een instrument dat maar een kort leven leidde. Het was een zes-snarig instrument, gelijkend op een gitaar maar aangestreken als een cello. Het muziekstuk wordt nu uitgevoerd op cello of altviool en in dit geval dus op de pellegrina. En de pellegrina is een tenorviool door David Rivinus gebouwd. Het is een prachtig, groots en meeslepend stuk muziek. Op en top romantiek.

Joel Lipton is altviolist van het Nederlands Philharmonisch Orkest.
Peter Lockwood is repetitor bij de Nederlandse Opera.
Met veel enthousiasme en overgave werken zij naast hun werk aan een concert zoals dit.

Reacties zijn afgesloten.