zondag 18 mei 2008 – 15.00 uur

LIEDERENRECITAL
Frank Hermans – bariton
Frans van Tuijl – piano
Debussy, Fauré en Poulenc

Muziek die vraagt om verbeelding en overgave

Frans van Tuijl en Frank Hermans

“Kunst is het sublimeren van het leven. Een ervaring wordt tekst, een tekst wordt muziek, muziek wordt beeld…”

Voor de lyrische bariton Frank Hermans en de pianist Frans van Tuyl vormen deze woorden het uitgangspunt bij het samenstellen van programma’s. Op zondag 18 mei om 15.00 uur wordt in ’t Mosterdzaadje het programma Debussy, Fauré en Poulenc gepresenteerd. Nog niet met de bijbehorende beelden, maar die kunnen zelf gemaakt worden.

Na hun succesvolle uitgave van het kunstboekje en cd met de titel “When birds do sing” met daarin schilderijen die geïnspireerd door de “Songs of Travel” gemaakt werden, is de tijd weer rijp voor een nieuw project.

Zij kozen voor drie grote Franse componisten die vragen om verbeelding en overgave. De impressionistische schilderijen zullen er nog niet bij worden getoond, maar de muziek werkt dermate tot de verbeelding dat mensen zich er zelf iets bij voor kunnen stellen.

Het eerste blokje muziek zijn 3 liederen van Claude Debussy, waarin hij op zoek is naar de Franse identiteit. Hij gebruikt teksten van Charles d’Orleans en Tristan l’Hermite.
In blokje 2 wordt de liederencyclus ‘Cinq chansons de Venise’ op teksten van Paul Verlaine uitgevoerd. Liederen geschreven na een logeerpartij in Venetië.
In blokje 3 klinkt het machtige ‘La cathedrale engloutie’ van Debussy. Hierbij wordt het beeld opgeroepen van de 33 schilderijen die Monet schilderde van de kathedraal van Rouen.
In blokje 4 brengt Poulenc met zijn cyclus ‘Banalités’ even wat lichtvoetigheid.
In blokje 5 komen we weer terug bij Debussy die in ‘Trois Ballades de Françoys Villon’ waarin over deze middeleeuwse ondeugende levenskunstenaar wordt gezongen. Het programma is een geheel en zal zonder pauze worden uitgevoerd.

Frank Hermans studeerde af aan het Brabants Conservatorium en specialiseerde zich in oude muziek. Ook kreeg hij privé les van Paula de Wit en wordt hij gecoached door Jard van Nes. Frank Hermans is zangdocent verbonden aan Factorium in Tilburg en soleert in het oratoriumvak. Met Frans van Tuyl zijn nu twee cd’s uitgegeven.

Frans van Tuyl studeerde aan de Schumann Akademie en bij Jan Wijn. Naast liedbegeleiding speelt hij ook in twee pianotrio’s en is hij vaste begeleider van het Eindhovens Jeugdkoor.

Reacties zijn afgesloten.