vrijdag 9 mei 2008 – 20.15 uur

CELLO EN PIANO
Antonina Zharava – cello
Kayo Tsukamoto – piano
Bach, Crumb, Beethoven, Sjostakovitsj, Kreisler

Een cello-pianoduo van grote klasse uit Parijs in ’t Mosterdzaadje

Kayo Tsukamoto en Antonina Zharava

Antonina Zharava en Kayo Tsukamoto — uit Parijs komen ze naar ’t Mosterdzaadje, de celliste Antonina Zharava en de pianiste Kayo Tsukamoto. Deze top musiciennes gaan op vrijdag 9 mei om 20.15 uur een programma spelen met werken van Bach, Crumb, Beethoven en Sjostakovitsj.

De celliste Antonina Zharava (Minsk 1986) was eerder in ’t Mosterdzaadje te gast. Zij werd door de Franse regering uitgenodigd haar studie te vervolmaken aan het beroemde Conservatorium in Parijs. Zij won talrijke prijzen en treedt op over de hele wereld. Zij neemt haar pianist uit Parijs mee, de in Osaka geboren Kayo Tsukamoto. Ook zij werd verkoren haar studie aan het Parijse Conservatorium voort te zetten. Met Antonina Zharava vormt zij een duo en samen richtten zij een kwartet op dat de grote podia betreedt.

Geopend wordt met de Ouverture uit de Partita no. 4 in D van J.S.Bach. Voor de echte professionals is deze muziek de basis van alles.
De sonate voor cello van Crumb wordt niet veel gehoord. Het werk ging in 1957 in première en wordt beschreven als Bartokiaans zonder gebruik van moderne vormen.

De sonate opus 102 van Beethoven, gecomponeerd aan het begin van Beethovens laatste creatieve periode, behoort tot één van de hoogtepunten uit de cello literatuur. Het werk met partijen die volledig gelijkwaardig zijn, is uiterst compact, maar kent een rijkdom aan ideeën die adembenemend is. Toen Beethoven dit werk in Engeland wilde laten drukken kreeg hij dat niet voor elkaar. Ze waren te moeilijk en onverkoopbaar was de mening.
De sonate van Sjostakovitsj uit 1934 had direct al bij de eerste uitvoering groot succes en behoort sindsdien tot het ijzeren repertoire voor cello en piano. Voor de luisteraar altijd weer een belevenis.

Reacties zijn afgesloten.