zondag 15 juni 2008 – 15.00 uur

SLOTCONCERT
ZIGEUNERENSEMBLE “SINTIROMARUS”
Blichta Hoopman-Mirando – eerste viool
Noa Eyl – tweede viool
Anatoli Kotchebine – piano
Dani Luca – cymbaal
Hongaarse, Roemeense en Russische zigeunermuziek en Klezmer

Zigeunerensemble Sintiromarus sluit seizoen Mosterdzaadje

Sintiromanus

Met Hongaarse, Roemeense en Russische zigeunermuziek sluit ’t Mosterdzaadje op zondag 15 juni om 15.00 uur het seizoen af. Het ensemble Sintiromarus is jong, uiterst professioneel en temperamentvol. Het bestaat uit de violiste Blichta Hoopman/Mirando (familie van de beroemde Tata Mirando), Noa Eyl (viool), Anatoli Kotchebine (piano) en Dani Luca (cymbaal).

De vier musici met Roma en Sinti achtergrond zijn klassiek opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Individueel wonnen ze vele prijzen. Noa Eyl onlangs nog het Prinses Christina Concours. Hij werd voor de televisie tijdens de aanloop en einde van dit concours gevolgd.

De naam Sintiromarus is ontstaan door hun afkomst. Sinti is een benaming voor zigeuners uit West-Europa. Blichta Hoopman/Mirando is Sinti. Roma is de benaming voor zigeuners uit Oost-Europa. Dani Luca is een Roma. De pianist is een Rus. SintiRomaRus. Naast zigeunermuziek en ook Klezmer laten zij ook klassieke componisten horen die zich hebben laten inspireren door zigeunermuziek of joodse muziek.

Op verscheidene festivals in binnen- en buitenland waren ze reeds te gast. Elke maand zijn ze live te horen in de Regentenkamer in Den Haag. Hun perfecte beheersing van techniek, muzikaal onbegrensd, ieder spelend vanuit een andere culturele achtergrond, maakt dit ensemble helemaal uniek.

          Velen zijn op reis naar het geluk.
          Wij hebben ontdekt dat de reis,
                              het
                              geluk is.

                    Zigeunerwijsheid

Reacties zijn afgesloten.