zondag 1 juni 2008 – 15.00 uur

PIANORECITAL
Mark van der Feen
Bach, Schumann, Gershwin, Ellington

Rhapsody in Blue in ’t Mosterdzaadje

Mark van der Feen

De pianist Mark van der Feen is op zondag 1 juni om 15.00 uur te gast in ’t Mosterdzaadje. Als bijna geen ander weet hij klassieke muziek en jazz met elkaar te combineren. Zijn programma begint met Bach en Chopin, maar met de Rhapsody in Blue van Gershwin komt klassiek en jazz al aardig bij elkaar. Na de pauze volgen Duke Ellington, Pat Metheny en eigen composities.

Mark van der Feen behaalde zijn solistendiploma aan het Amsterdams Conservatorium. Hij is pianist van verschillende combo’s en een big band. Speelde samen met o.a. Louis van Dijk en René Groothof.

Na een klassiek inleiding laat Mark van der Feen horen waarom de ‘Rhapsody un Blue’ elk jaar weer in de Top 2000 van Nederland staat en ook de oudste notering in deze lijst is. Gershwin, toen 25 jaar oud, schreef het stuk toen hij in de trein zat en geïnspireerd werd door de geluiden van de trein, het staal en de rails. Begin 1924 ging het in première voor piano en orkest. Gershwin zelf zat achter de vleugel. Het stuk kwam ook in pianosolo versie uit.

Van Duke Ellington, jazzpianist, orkestleider en componist worden ‘In a Sentimental Mood’ (1935) en ‘Take the “A” Train’ (1941) en ‘Caravan’ uitgevoerd. Edward Kennedy Ellington groeide op in een burgerlijke middenstandsfamilie en kreeg zijn eerste pianolessen van zijn moeder. Hij kreeg de bijnaam ‘Duke’ vanwege zijn deftige verschijning. Zijn carrière als professioneel musicus begon hij 17 jaar oud. Uit handen van Richard Nixon kreeg hij de Presidential Medal of Freedom voor zijn hele oeuvre. Een jaar voor zijn overlijden in 1974 werd hij opgenomen in het Franse Erelegioen. In het central Park staat een beeld van hem en in Washington is de Duke Ellington School of the Arts voor getalenteerde leerlingen die zich voorbereiden op eren carrière in de kunst.

Reacties zijn afgesloten.