zondag 26 oktober 2008 – 15.00 uur

HET ZANZARETTA QUINTET
Janine van Elst – sopraan
Sandra Macrander – mezzosopraan
David Cohen – alt
Jan Fekke Ybema – tenor
Kees Jongenelen – bas
Gesualdo de Venosa, Monteverdi, De Monte, Luzzaschi, Marenzio

Het Zanzaretta Quintet

Het Zanzaretta Quintet
foto: GATO

Op zondag 26 oktober om 15.00 uur zingt het Zanzaretta Quintet madrigalen van de rond 1600 componerende prins Carlo Gesualdo da Veneso. Ook vijfstemmige muziek van zijn tijdgenoten zoals Monteverdi, De Monte, Luzzaschi, Marenzio zal in ’t Mosterdzaadje klinken.

Het Zanzaretta Quintet werd in 1997 opgericht door Sandra Macrander. Haar fascinatie voor de madrigalen van Da Venoso wilde zij delen met andere zangers. De leden van het Zanzaretta Quintet vormen een vruchtbare combinatie van professionele en doorgewinterde musici: Janine van Elst-sopraan, Sandra Macrander-mezzosopraan, David Cohen-alt, Jan Fekke Ybema-tenor en Kees Jongenelen-bas.

Gesualdo da Veneso regeerde rond 1600 in de buurt van Napels over uitgestrekte landerijen. Het was een excentrieke man met een vreemde levenswandel, waarover op de concerten uit de doeken wordt gedaan. De teksten kennen een sterke dramatiek en worden met een knipoog uiteengezet.

De naam Zanzaretta komt terug in een tekst van een van de liederen, waarin een kansloze minnaar jaloers toekijkt hoe zijn onbereikbare liefde een mugje tegen haar boezem plet.

Tot op de dag van vandaag wekt zijn muziek bewondering om zijn schoonheid en verwondering vanwege ritmiek en harmonische wendingen. Zijn werk diende tot inspiratiebron van componisten uit de 20ste eeuw zoals Strawinsky en Louis Andriessen.

Zie ook www.zanzaretta.nl

Reacties zijn afgesloten.