zondag 30 november 2008 – 15.00 uur

VIOOL EN PIANO
Helma Leenhouts – viool
Jan Hoijtink – piano
Dvořák, Prokofiev, Brahms

De viool en het lied

Helma en Jan

Op zondag 30 november om 15.00 uur zullen de violiste Helma Leenhouts en de pianist Jan Hoijtink een concert in ’t Mosterdzaadje verzorgen. Zij hebben een programma samengesteld met werken van Prokofiev, Dvořák, Eller en Brahms.

Dit muziekechtpaar van grote klasse, met werkzaamheden aan conservatorium en in orkest houdt de liefde voor elkaar en de kamermuziek hoog in het vaandel. Hun jaarlijks gezamenlijke concertreis door Zwitserland begint vaak met een voorproefje daarvan in ’t Mosterdzaadje. Het publiek weet dan ook al van te voren dat ze een bijzonder en goed doordacht programma voorgeschoteld krijgen. Dit keer hebben ze gekozen voor “Het lied en de viool”.

Sergey Prokofiev schreef in 1920 voor zang en piano “Fünf Lieder ohne Text”. De componist was zeer gesteld op deze compositie en herschreef het vervolgens voor viool en piano. Lyrisch, romantisch en vól ironie.
De Romantische Stücke Opus 75 van Antonin Dvořák hebben net als de melodieën van Prokofiev een echt vocale inhoud. Deze ‘vocale’ suggestie voor viool, maakt dat het tot een van zijn meest geliefde werken behoort.

De Estlandse componist Heino Eller (leraar van Arvo Pärt) was blind en dat zou wel de aanleiding kunnen zijn dat hij als thema in zijn muziek de geur van het Estlandse hout verklankt. En zingen doen de bossen ook daar.
De eerste viool en piano sonate Opus 78 van Johannes Brahms heeft als bijnaam: Regenliedsonate. De thema’s komen uit de beide Regenliederen op.59. Brahms schreef deze liederen en ook de hieruit ontstane vioolsonate voor Clara Schumann die zich door de ziekte van haar echtgenoot en haar overleden zoon in een dramatische situatie bevond. Het is niet alleen de beroemde melodie uit het derde deel, maar in de gehele sonate is thematisch materiaal te vinden. Maar toch, de melodie in het derde deel heeft Clara altijd ‘meine geliebte Melodie’ genoemd. Een troost voor haar bijna uitzichtloze situatie.

Reacties zijn afgesloten.