vrijdag 14 november 2008 – 20.15 uur

PIANORECITAL
David Herman
Beethoven, Liszt

Pianorecital David Herman

David Herman

Op vrijdag 14 november om 20.15 uur maakt de pianist David Herman zijn debuut in ’t Mosterdzaadje. Op zijn programma: Beethoven, Liszt, Debussy, Tsjaikovsky en Bartók.

David Herman (1984) is van Hongaarse afkomst. Vorig jaar studeerde hij glorieus af aan het Conservatorium in Amsterdam alwaar hij nu verder studeert voor zijn Masterdiploma. Tevens studeert hij muziekwetenschappen aan de Universiteit. Uiteindelijk heeft hij een missie, namelijk een verdieping in muziek van Hongaarse oorsprong. Met dit concert kan hij bij het publiek alvast een baan breken met de Sonate van Bartók.

David Herman opent het concert met Sonate opus 90 van Beethoven. Een compacte sonate vol contrasten, lyrisch dan weer vastberaden ritmisch. Het tweede deel is Schubertiaans en moet ook zangerig worden voorgedragen. Uit de de Années de Pèlerinage van Liszt worden twee stukken gespeeld. Liszt schreef deze werken tijdens een lange reis door Italië. Hij werd geïnspireerd door de Italiaanse kunst en literatuur. Spozalizio is de naam van een schilderij dat Rafaël schilderde. Liszt gaf zijn muziekstuk dezelfde titel en baseerde zich op het schilderij waarop de trouwerij van de Heilige maagd Maria en Jozef wordt afgebeeld. Dan volgt Sonetta 123 del Petrarca. Daarin heeft Liszt zich laten leiden door een gedicht van de Italiaaanse dichter Petrarca.

De Étude nr. III: pour les quartes van C. Debussy werd geschreven aan het einde van zijn leven. Het zijn 12 études voor piano, waarmee hij zijn bijdrage wilde leveren aan de pianotechniek. De études voor de kwarten bestaat voor het grootste gedeelte uit kwarten, in alle mogelijke technische en muzikale manieren.
Poëtisch en fijnzinnig zijn de stukken uit de Jaargetijden van Tsjaikovsky die zich liet inspireren door de Russische dichters. De gedichten geven op een symbolistische wijze de maanden weer. In deze cyclus van twaalf stukken heeft elke maand zijn eigen stuk. Uitgevoerd worden juni, oktober en november.

Tot slot de Sonate van Bartók. Muziek die in oervorm is gebaseerd op Hongaarse volksmelodieën. En omdat David Herman zelf Hongaars is voelt hij zich bij dit werk helemaal thuis. Een geweldig stuk vind hij het omdat Bartók op vernieuwende manier gebruik maakt van de piano.
Meer informatie over David Herman: www.david-herman.com

Reacties zijn afgesloten.