Donateursbrief oktober 2018

Santpoort, 24 oktober 2018

Lieve donateurs van ’t Mosterdzaadje,

Het hout was goed verrot

Laat de herfst maar komen. ’t Mosterdzaadje is er klaar voor, waterdicht en bestand tegen regen en wind. Zo ongerust ik nog was in augustus of de klus klaar zou zijn in september, zo opgelucht en blij was ik toen we voor aanvang van het nieuwe seizoen alles weer konden inrichten. De werkers aan het dak hadden zelfs voor oplevering de hele binnenkant schoongemaakt. Het ziet er prachtig uit. En twee derde van het dak wordt gedragen door de mensen die dakpannen sponsorden! Bijdragen groot en klein, van bekenden en onbekenden. Geld dat verzameld werd op vele manieren, waaronder een bruiloftsfeest en twee benefietconcerten. Heel veel dank. Zonder gespetter en gespatter in bakjes en emmertjes om regenwater op te vangen is het rustig genieten van al het moois dat er daarbinnen te beleven is.

Dakramen in ’t Mosterdzaadje

Het laatste concert in oktober wordt verzorgd door de pianiste Marja Bon en Hans Woudenberg. Marja was met haar huisconcerten aan de Herengracht de inspiratiebron voor ’t Mosterdzaadje. Bij haar thuis raakten Pim en ik in de ban van de betovering die muziek teweegbrengt als je het zo van dichtbij mee kan maken. Het is lang geleden dat zij samen in ’t Mosterdzaadje waren. Één blik op de agenda van november en december is al genoeg om te zien dat alle concerten stuk voor stuk meer dan de moeite waard zijn. Eind november staat de Winterreise geprogrammeerd. Joost van Tongeren en Patrick Hopper begonnen in ’t Mosterdzaadje, ruim tien jaar geleden, daar hun samenwerking mee. De huiveringwekkende liedcyclus van Schubert is in hun uitvoering verder gerijpt.

Emilia 5 jaar!

Emilia, de jongste kleindochter, werd een paar dagen geleden 5 jaar. Gretig leeft ze het leven in een wereld die nog onbevangen en vol beloftes voor haar open ligt. Onvermijdelijk verdwijnt dat bij het ouder worden. De toekomst wordt kleiner, de tijd gaat steeds sneller. Gelukkig is er in ’t Mosterdzaadje nog veel moois waar naar uit te kijken is. Petje af voor de bezoekers die door weer en wind hun huis uitkomen. Vooral op vrijdagavond valt dat soms niet mee. Maar opgeladen met energie verlaten ze tevreden het pand. ‘Moeten we vaker doen’, zeggen ze dan. Spijtig genoeg vallen er mensen af voor wie de gang naar ’t Mosterdzaadje fysiek te moeilijk is geworden.

Dochter Katja is sinds augustus klaar met haar behandeltraject, maar van de naweeën is ze nog niet af. Vol vertrouwen en opgewekt is ze bezig een balans te vinden in herstel, aansterken en werken. Zij vertoont zich regelmatig in haar huisartsenpraktijk. Een dankbaar weerzien. Maar niet iedereen herkent direct in dat zilveren krullenkoppie hun dokter.

Schoon opgestapeld

De herfst krijgt langzaam de overhand op de zomer. Het verblindende zonlicht strijkt goud over de kleurende bladeren. Nog buitenspelende kinderen ‘met zonder jas’. De duisternis valt vroeg in. In de winkel waar ik een dunschillertje wilde kopen werden de schappen gevuld met kerstballen. In de krant vandaag de aankondiging van het Sinterklaasjournaal. In ’t Mosterdzaadje zit het hele jaar rond speculaas in de trommel. En: muziek, een van de mooiste geschenken. Mede mogelijk gemaakt door u als donateur. Daarvoor veel dank.

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.