EXPOSITIE november 2009

schilderijen van Françoise Stoop

Expositie van Françoise Stoop in ’t Mosterdzaadje

In de maand november hangt in ’t Mosterdzaadje het werk van Françoise Stoop. Het Hollandse landschap is de basis van het werk, zowel wat compositie als wat kleur betreft. De drager van veel schilderijen is jute. Aardappelzakken worden ook gebruikt. De duidelijke horizontale en verticale weefstructuur is een sterke, bepalende en weerbarstige drager.

Één aspect in het Hollandse landschap dat zich goed leent voor de compositie is de horizon: je hebt boven, onder, misschien een midden.
Een horizon is meer dan een lijn. Als je op een duin staat en je kijkt naar de horizon van de zee dan zie je dat die uiterst links een totaal andere scheiding met de lucht geeft dan uiterst rechts. Soms is die scheidingslijn lichtgevend, dan weer is het een donkere streep. Als de horizon vaag wordt of helemaal weg is, is er helemaal geen scheiding meer tussen water en lucht.

De horizon op het land wordt vaak doorkruist door een boom of een bomenrij. Of één of meer paaltjes. En dan ontstaat er vanzelf, op dat platte doek, een vlakverdeling. Met één boom door de horizon creëer je vier vlakken, met een bomenrij een heleboel kleine vlakjes.

Kleur is erg belangrijk in het werk, eindeloos in zijn mogelijkheden, in al zijn nuances en contrasten. De kleurkeuzes worden gebaseerd op de natuur zoals bijvoorbeeld het weer en de jaargetijden.

De jute wordt geïmpregneerd met een kleurloze kunsthars. Bij het impregneren wordt al rekening gehouden met het beeld van het schilderij dat komen gaat. Sommige delen van het doek worden steviger geïmpregneerd zodat later de verf hier anders op hecht. Zo ontstaan er subtiele overgangen in één kleur.
Vaak groeit een schilderij langzaam. Er worden vele lagen over elkaar gezet. Zodanig dat ook de structuur van de verf langzaam maar zeker een rol in het beeld gaat spelen. De materialen die Françoise Stoop gebruikt zijn olie- en acrylverf en inkt.
Voor meer informatie, kijk op www.fstoop.nl

Tot en met 29 november in ’t Mosterdzaadje te zien, voor en na afloop van de concerten.

Reacties zijn afgesloten.