zondag 25 januari 2009 – 15.00 uur

PIANOTRIO
Eveline Trap – viool
Frans van Tuyl – piano
Nico Trap – cello
Chopin, Beethoven

Het Pianotrio met Beethoven en Chopin

Eveline, Frans en Nico

Zondag 25 januari om 15.00 uur zal Het Pianotrio een prachtig concert in ’t Mosterdzaadje uitvoeren. Het trio bestaat uit Eveline Trap-viool, Frans van Tuijl-piano en Nico Trap-cello. Op het programma Beethoven en Chopin.

Beethoven was een groot improvisator en van niet meer dan een handvol noten wist hij een overdonderend muziekstuk te maken die diepe indruk achterliet op de toehoorder. In de rust van zijn werkkamer kon Beethovens genie de improvisatie en variatiekunst volledig ontplooien. Zo schreef hij twaalf variaties over een thema uit Händels Judas Maccabäus. Het bekende thema, ‘U zij de Glorie’, droeg hij op aan een dame, Maria Christiane von Lichnowsky. Met dit stuk voor cello en piano wordt het concert geopend. Dan volgt het pianotrio in Es opus 1, ook van Beethoven. In tegenstelling tot Haydn schrijft Beethoven drie onafhankelijke en gelijkwaardige stemmen per instrument. Dat is nog maar het begin van zijn latere grotere vrijheden die hij zich veroorlooft en Beethoven maakte tot een revolutionair vernieuwend en geniaal componist.

Frédéric Chopin, zelf een groot pianist waarvan de werken na anderhalf eeuw onverminderd populair zijn, was evenals Beethoven een knap improvisator. Naast de vele pianowerken die Chopin componeerde schreef hij slechts zeven kamermuziekwerken waarvan de meeste in vergetelheid zijn geraakt. Eén daarvan is het pianotrio in g-klein uit 1829, gecomponeerd voor zijn landgenoot Prins Radziwill die cello speelde. Begrijpelijk speelt de piano de hoofdrol. Chopin is dan 17 jaar oud. Het is een sonate vol afwisseling. Een dwingend begin, een vriendelijk gracieuze scherzo, een van verlangen smeulend adagio en tot slot een uitgelaten dans.

Het Pianotrio begon in 2003 als een gelegenheidstrio te musiceren. Al gauw bleek de ‘klik’ tussen de musici een vruchtbare bodem voor het uitbreiden van repertoire en concerten. In 2008 trad Het Pianotrio met groot succes voor het eerst op in ’t Mosterdzaadje.

Eveline Trap studeerde viool in Utrecht en Amsterdam Zij werkt als aanvoerder van de tweede violen bij het Radio Filharmonisch Orkest. Regelmatig speelt zij in het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Asko Ensemble.

Frans van Tuijl studeerde o.a. bij Jan Wijn aan de Schumann Akademie. Hij begeleidt cursussen en masterclasses van zang en was jarenlang vaste pianist van het open podium Cantina Vocaal in Amsterdam. Hij vormt een succesvol duo met de bariton Frank Hermans.

Nico Trap studeerde cello en medicijnen. Hij koos voor een medische carrière (oogarts), maar de cello heeft altijd een prominente plaats in zijn leven ingenomen. Het studeren en optreden met zijn zuster Eveline en de pianist Frans van Tuijl beschouwt hij als een muzikaal hoogtepunt.

Reacties zijn afgesloten.