vrijdag 16 januari 2009 – 20.15 uur

FLUIT EN PIANO
Rieneke Weber – fluit
Loes Geusebroek – piano
Prokofiev, Geraedts, Bach, Debussy

Rieneke Weber en Loes Geusebroek

Rieneke Weber en Loes Geusebroek

Op vrijdag 16 januari om 20.15 uur zijn de pianiste Loes Geusebroek en de fluitiste Rieneke Weber te gast in ’t Mosterdzaadje. Op hun programma staan werken van Jaap Geraedts, Prokofiev, Debussy en Doppler.

Al vele jaren zijn ze samen een terugkerend muzikaal begrip in ’t Mosterdzaadje. Hun keuze van de muziek goed doordacht en voor iedereen hebben ze wel iets dat het gemoed in beweging brengt. Ze openen met de Sonatine van de Nederlandse componist Jaap Geraedts. Een vrolijk en speels stuk uit 1953 in Franse stijl geschreven. Fluit en piano buitelen over elkaar heen in het eerste deel, gevolgd door een meditatief middendeel dat in het derde deel tot slot eindigt met een uitgelaten staccato-toccata.

Dan volgt de Sonate van Sergei Prokofiev, behorend tot het standaard repertoire van elke fluitist. Alle registers van de fluit worden opengetrokken en door alle stemmingswisselingen is het kleurrijk en uitdagend. Kenmerkend voor de stijl van Prokofiev is de clowneske sfeer die soms grenst aan sarcasme en af en toe neigt naar het groteske. Ook voor piano is deze sonate zeer boeiend en soms zelfs solistisch geschreven.

In de Romantiek leidde de fluit een nogal teruggetrokken bestaan. Krachtiger instrumenten zoals de klarinet en de hoorn waren meer in trek. Claude Debussy zette zich af tegen deze romantische stroming en greep terug op de fluit en prefereerde daarbij vooral het lage register. Sindsdien heeft de fluit als solo instrument veel meer aanzien gewonnen. De mythologische Pan en de zomerwind worden beeldend door de fluit opgeroepen.

Besloten wordt met de salonachtige muziek van Albert Franz Doppler. Deze reisde samen met zijn broer Karl als succesvol fluit duo heel Europa af om concerten te geven. In de uit te voeren Fantasie is het landelijk karakter met de Hongaarse volksmelodieën een feest om naar te luisteren.

Reacties zijn afgesloten.