zondag 11 januari 2009 – 15.00 uur

VIOOL EN PIANO
Sanja Danis – piano
Alexander Baev – viool
Strauss, Brahms

Met Sanja Danis en Alexander Baev is het feest in ’t Mosterdzaadje

Alexander Baev en Sanja Danis

Zondag 11 januari om 15.00 uur treden in ’t Mosterdzaadje op de pianiste Sanja Danis en de violist Alexander Baev. Geen onbekenden op het Santpoortse podium en altijd weer een groot muziek feest. Op het programma Brahms, Strauss en Wieniawsky.

Ze openen het concert met de derde sonate van Johannes Brahms (1833-1897). Het is de laatste sonate die hij voor viool en piano schreef, ook de enige in mineur. Toch droevig klinkt de muziek niet, hoewel er een heerlijk sentimenteel stuk in het derde deel zit. Het tweede deel is in een soort Bach stijl geschreven en vooral ook het laatste deel is erg expressief. Sanja en Alexander hebben gelijkwaardige partijen en beiden houden ze veel van deze prachtige sonate.

Van Richard Strauss (1864-1949) (geen familie van de Weense familie Strauss) wordt de sonate in Es-Dur opus 18 uitgevoerd. Het is een vroeg werk waarin nog veel invloeden van andere componisten terug te horen zijn zoals Chopin in het heel lyrische, langzame deel. Voor Sanja en Alexander is dit een stuk dat ze graag uitvoeren, vooral ook omdat ze vinden dat het weinig wordt gehoord. Tot slot de variaties op een Russisch thema van Henryk Wieniwsky (1835-1880). Deze in Polen geboren violist/componist ging al op zijn 8ste jaar naar het conservatorium in Parijs. Hij was op Paganini na de grootste violist ooit. Hij werd benoemd aan het hof van Tsaar Alexander II in Sint Petersburg die voor hem een Stradivarius kocht. Hij reist door de Verenigde Staten met Anton Rubinstein en wordt in België benoemd aan het Conservatorium alwaar hij Eugene Ysaÿe onder zijn leerlingen heeft. Toch bracht het leven hem geen rijkdom. Hij stierf verarmd in het huis van zijn grote vriend Tsjaikovsky.

Sanja Danis is een gevierd concertpianiste uit Sarajevo. Daar was Alexander concertmeester van het symphonie orkest. Ruim 15 jaar wonen ze nu in Nederland. Hun dochter Lara, die meestal met de concerten meekwam, is voor studie naar Chicago. Alexander Baev (Moskou) is concertmeester van het Radio Philharmonisch Orkest.

Reacties zijn afgesloten.