vrijdag 9 januari 2009 – 20.15 uur

PIANORECITAL
Frederic Voorn
Mompou, Prokofiev, Janáček

Pianist Frederic Voorn

Frederic Voorn

Op vrijdag 9 januari om 20.15 uur is de pianist Frederic Voorn te gast in ’t Mosterdzaadje. Hij gaat werk uitvoeren van Mompou, Prokofiev en Janáček.

Van de Spaanse componist Frederico Mompou (1893-1987) speelt hij “Impresiones intimas”. Deze behoren tot de eerste werken die Federico Mompou heeft geschreven. Het zijn losse stukken, gecomponeerd tussen zijn 18e en 21e levensjaar, die later als één geheel werden gebundeld. De eerste vier delen hebben geen afzonderlijke titel en vallen onder de noemer Planys, of klaagzangen. De daarop volgende delen, vaak ook later gecomponeerd, hebben wel ieder een eigen titel. Met dit werk wilde de componist, zoals hij het zelf zei, “intieme impressies uiten op een zo eenvoudig mogelijke manier.” Het is niet voor niets dat Mompou zich door Erik Satie liet inspireren.

Dan volgen vier korte stukken en de vijfde sonate van Sergei Prokofiev (1891-1953). Sergei Prokofiev was een fantastische pianist die veel van zijn werken voor het eerst zelf heeft uitgevoerd. De Gavotte en Prelude op. 12 gingen in januari 1914 in Moskou in première, de Dans en het Menuet op. 32 speelde Prokofiev voor het eerst in 1919 in New York. Hij was één jaar eerder naar het buitenland getrokken om de roem van zijn landgenoot Igor Stravinsky te evenaren. Prokofiev werd als componist dan wel bekend, maar het was voor hem niet genoeg en in de jaren dertig van de vorige eeuw keerde hij naar zijn moederland terug: Prokofiev had zijn land als Rusland verlaten en het als de Sovjet-Unie hervonden. De Vijfde Sonate op. 38 heeft Prokofiev in 1923 in Parijs gecomponeerd en het daar één jaar later ook voor het eerst uitgevoerd. Na deze Vijfde Sonate duurde het 10 jaar voordat Sergei Prokofiev weer iets voor de piano zou schrijven.

“On an overgrown path” zo heten de stukken die de Tsjechische componist Leos Janáček (1954-1928) componeerde. De carrière van deze componist liep anders dan die van zijn collega’s. Hij werd pas op latere leeftijd beroemd en begon ook pas zijn hoogst originele werken te schrijven toen hij al wat ouder was geworden. Daar vóór was hij een typische nationale componist, die nauwelijks onder de plak van zijn landgenoot Smetana vandaan wist te komen. De serie “On an overgrown path” behoort tot de vroegste volwassen muziek van Janáček. Enkele delen waren oorspronkelijk voor het harmonium bedoeld, maar al snel stapte Janáček over op de piano. Het is typische grillige muziek, zoals gebruikelijk bij deze componist, met zeer uitgesproken titels.

Frederic Voorn studeerde piano aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. Hij is op verschillende muzikale gebieden actief. Zo is hij programmamaker bij radio 4 en zijn muziek keuze is wekelijks te horen op “Pianistenuur”. Behalve dat componeert hij zelf ook en drigeert hij twee koren, o.a. Kamerkoor Babylon. Relmatig verschijnen er artikelen van zijn hand en komt er binnenkort een boek uit over de geschiedenis van piano’s en pianisten.

Reacties zijn afgesloten.