zondag 22 maart 2009 – 15.00 uur

QUATRE MAINS
Carin van den Tillaar
Ruud Luttikhuizen
Dvořák, Schubert, Moszkowsky, Brahms,Gershwin

Quatre-Mains in ’t Mosterdzaadje

Carin van den Tillaar en Ruud Luttikhuizen

De liefhebbers van het vier-handig pianospel komen op zondag 22 maart om 15.00 uur helemaal aan hun trekken in ’t Mosterdzaadje. Het pianoduo Carin van den Tillaar en Ruud Luttikhuizen hebben weer een prachtig programma samengesteld met werken van Dvořák, Schubert, Mozkowsky, Brahms en Gershwin.

Met twee pianisten achter één vleugel geeft de nodige bewegingsbeperking. Dat is wat je als publiek dan ook niet kunt ontgaan. Handen die onder en over elkaar gaan om de juiste plaats op de toetsen te bevechten. Als duo moet je behoorlijk op elkaar kunnen vertrouwen want het pedaal wordt maar door één gebruikt. Carin van den Tillaar en Ruud Luttikhuizen hebben het al eerder laten zien, twee individuen, vier handen die tot een unieke eenheid samensmelten.

Het concert opent met een Slavische dans van Dvořák. Deze muziek is ook voor quatre-mains geschreven en bruist van vitaliteit en vrolijkheid. Dan volgt de Grande sonate opus 30 van Schubert. In drie delen neemt deze muziek de luisteraar mee naar een keur van gevoelens: ongekende lieflijkheid, van zoet naar spannend, van intiem tot uitbundig. Schubert behoort tot de grootste melodici die we kennen, en altijd verbaast hij door zijn harmonische en ritmische vindingrijkheid.

Van de Poolse componist Moskowski horen we twee “Nieuwe Spaanse Dansen”. Eerder schreef de componist Spaanse Dansen die misschien bekender zijn. Maar de nieuwe sprankelen niet minder. Een ritmisch feest vol passie.

Na de pauze volgen 4 Hongaarse dansen van Brahms. Opzwepende ritmen en vurige melodieën zorgen voor een intense romantische ervaring. De universele muziek van Brahms staat dan ook midden in de romantiek.

Drie Preludes van Gershwin vol swingende ritmes en verrassende akkoorden. Zijn muziek is zeer vermaard. Tot slot Cortège Burlesque van Chabrier, een stuk vol humor en vrolijkheid.

Reacties zijn afgesloten.