zondag 21 oktober 2018 – 15.00 uur

CHOPIN
Lidia Ksiąźkiewicz – piano
Polonaise, Nocturnes, Marche funèbre

De vele kanten van Chopin door Lidia Ksiąźkiewicz

Lidia Ksiąźkiewicz

De Pools-Franse organiste en pianiste Lidia Ksiąźkiewicz is weer in Nederland. Op zondag 21 oktober om 15.00 uur verzorgt zij in ’t Mosterdzaadje een pianorecital geheel in het teken van Chopin. Eerder al wist zij het publiek met haar gevoelig spel diep te raken. Dit concert gaat over een weinig bekende Chopin. Voert naar zijn jeugd en de onafgemaakte manuscripten. Dit geeft een nieuwe kijk op een componist die voor niemand meer geheimen leek te hebben.

Lidia ging op zoek naar onbekend en onaf werk van Chopin. “Ik had al snel door dat er maar één editie is die alle werken van de componist bevat, uitgegeven door Ignacy Jan Paderewski. Daarin vond zowel zijn vroege werken als onafgemaakte werken. Bijvoorbeeld het Allegro-concert, dat oorspronkelijk gepland was als een derde pianoconcert. Chopin maakte dit stuk nooit af en besloot het orkestdeel in het pianospel op te nemen. Zo wordt de uitvoerder ertoe gebracht om een ​​gereduceerde orkestintroductie voor twee handen te spelen, om zich te versmelten met het solo-gedeelte, hier en daar doorkruist door andere orkestinterventies. Je zult ook de in vergetelheid geraakte Brilliant Variationshoren op een opera thema”.

Op haar programma dus ook echt onbekende muziek van Chopin. Behalve dat ze veel kanten van Chopin toont, kan ze ook haar eigen veelzijdigheid laten horen.

Lidia Ksiąźkiewicz is titulair organiste van de kathedraal van Laon, Frankrijk. Zij werd in 1977 in de Poolse stad Poznan geboren. Ze behaalde haar einddiploma’s  piano  en orgel respectievelijk aan de conservatoria van Bydgoszcz en Poznan.  Lidia Ksiąźkiewicz won o.a. 1e prijzen en eervolle vermeldingen op concoursen in de Poolse hoofdstad Warschau (1994), Haarlem (Concours César Franck, 2001),  Graz, (Oostenrijk: Internationaal Concours Reger/Messiaen, 2003), Chartres (Frankrijk 2004) en Rimini (Italië, 2004). Ze vervolgde haar opleiding in Frankrijk aan de Academie voor schone kunsten  in Angers en won prijzen voor haar orgel- en klavecimbelspel aan het conservatorium van Saint-Maur. Verder maakte Lidia veel concertreizen door o.a. Frankrijk, Polen, Luxemburg, Nederland, Slowakije, Oostenrijk en Spanje. Ook treedt ze op als soliste voor radio en televisie, o.a. in Slowakije, Polen, Oostenrijk en Frankrijk. Naast haar werk als organiste in Laon is ze als pianiste verbonden aan het Conservatorium in Straatsburg. Ook treedt ze vaak op als jurylid bij internationale concoursen voor orgel en piano. Ze heeft verscheidene cd’s op haar naam staan voor zowel orgel en piano en schreef een boek over de invloeden van het pianotechniek op het orgelspel.

Reacties zijn afgesloten.