zondag 10 mei 2009 – 15.00 uur

HET SCHNITTKE STRIJK TRIO
Ksenia Beltiukova – viool
Saeko Oguma – altviool
Sanne Bijker – cello
Mozart, Händel, Schnittke

Strijktrio van grote klasse speelt het mooiste ooit voor trio geschreven

Het Schnittke Strijktrio

Drie gepassioneerde musici uit Wit-Rusland, Japan en Nederland spreken dezelfde muzikale taal en voeren op zondag 10 mei om 15.00 uur de mooiste werken uit die ooit voor strijktrio geschreven zijn. Met Ksenia Beltiukova-viool, Saeko Oguma-altviool en Sanne Bijker-cello heeft ’t Mosterdzaadje het beste aan jong muziektalent in huis. Op het programma Mozart Händel/Halvorsen en Schnittke.

Mozart schreef zijn Divertimento als een soort achtergrond muziek voor feestelijkheden aan het hof. Het werk is echter groots en kent niet alleen de lichtheid die je bij deze muziek zou verwachten De dramatiek komt er ook in een jongere Mozart al gauw bij. Schrijven voor een strijktrio was nog niet zo gewoon. Maar Mozart schrijft deze muziek alsof het voor een kwartet is geschreven. Ooit heeft iemand het hele werk overgeschreven en deed daar net zo lang over als Mozart die het vanuit de muziek die hij in zijn hoofd hoorde noteerde.
Na Mozart een spetterende en virtuoze Passacaglia van Händel, bewerkt voor viool en altviool door Johan Halvorsen. Het stuk doet het altijd goed, maar is nu nog indrukwekkender in handen van Ksenia en Saeko.

De naam Alfred Schnittke doet mensen nog wel eens schrikken, maar de ervaring leert dat het publiek de muziek bijzonder mooi vindt. Het Schnittke Trio vindt dit werk een mijlpaal in de literatuur voor strijktrio. De muziek is beeldend, filmisch (Schnittke schreef ook filmmuziek) en spannend. “Ik werd er helemaal door meegenomen”, was een zo’n reactie van enthousiast publiek. Schnittke heeft als groot voorbeeld Mozart. De klassieke vorm is ook in dit trio terug te vinden. Schnittke was net als Mozart niet alleen componist maar ook pianist en dirigent. In de tijd dat dit trio werd geschreven had Schnittke door een paar beroertes lang in coma gelegen en had niemand verwacht dat hij daar ooit uit zou komen. Hij was al doodverklaard en schreef daarna dit trio. Dat moet ook haast wel een wonderlijke belevenis zijn.

Een belevenis is ook deze drie jonge musiciennes te zien en te horen spelen. Hoewel sterk individualistisch, heel verschillende karakters, afkomstig uit verschillende landen en ieder een eigen speelstijl, klikte hun samenwerking vanaf de eerste dag. Het Schnittke Trio, daar gaat de wereld nog veel van horen. Maar eerst in ’t Mosterdzaadje.

Ksenia Beltiukova (1986 Minsk Wit-Rusland) won tijdens haar studie bij Ilja Grubert aan het Conservatorim in Amsterdam vele prijzen o.a. Kamermuziekconcours Almere, Prinses Christina Concours, Grachtenfestival Conservatorium Concours en de Bernard Haitinkprijs bij het Vriendenkrans Concours waardoor zij met de pianist Vital Stahievitch in 2009-2010 in de elf belangrijkste concertzalen van Nederland concert gaat geven. Ksenia bespeelt een Joseph Gagliano viool uit 1759, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Saeko Oguma (Japan) behaalde, na haar studie in Japan, haar Master aan het Conservatorium van Amsterdam bij Nobuko Imai, Sven Arne Tepl en Marjolein Dispa. In Japan won zij vele prijzen en ontving zij een beurs. In 2008 werd zij prijswinnares van het Brahms-Wettbewerb in Oostenrijk en dit jaar won zij het eerste Nationaal Altvioolconcours op het Conservatorium van Amsterdam.

Sanne Bijker (1981) is lid van het Cello Octet Amsterdam en maakt tournees door heel Europa, Amerika en het Midden-Oosten. Zij speelde in voorstellingen van danseres/choreografe Aafje Franken. Sanne studeerde in Utrecht (Bachelor) en Amsterdam (Master) bij Lenian Benjamins, Elias Arizcuren en Jeroen den Herder. Zij volgde onder meer masterclasses bij Pieter Wispelwey. Zij speelt op een cello gebouwd door Saskia Schouten in 2000.

Reacties zijn afgesloten.