vrijdag 12 juni 2009 – 20.15 uur

PIANORECITAL
Sergey Smirnov – piano
Preludes van Rachmaninov en Tsjaikovski
SO-DUO
Opera Aria’s

Olga Zinovieva – zang
Sergey Smirnov – piano
Mozart en Donizetti

Pianorecital en opera aria’s door SO-DUO

Het SO-Duo

Als de Russische zangeres Olga Zinovieva op vrijdag 12 juni om 20.15 uur de aria’s van Mozart en Donizetti in ’t Mosterdzaadje laat horen, is dat voor deze jonge, zeer veel belovende sopraan de zesde uitvoering. Zij nam volop deel aan de Rotterdamse operadagen. Olga zinovieva vormt samen met de Wit-Russische pianist Sergey Smirnov het So-Duo. Voor de pauze soleert deze kleine Horowitz met 6 Préludes van Rachmaninov en drie stukken van Tchaikovsky. Hem op het lijf geschreven.

Het SO-DUO bestaat sinds 2006 toen beide, reeds succesvolle solisten werden uitgenodigd mee te doen aan een project dat door het Koninklijk Conservatorium en Dmitri Ferschtman werd georganiseerd. Uitgevoerd door heel Nederland met opnames ervan voor radio en cd, werden zeven liederen op gedichten van Alexander Block op muziek van Sjostakovitsj.

Hun samenwerking bleef en leidde tot het Grachtenfestival, Festival Classique en de Operadagen. Zij traden op in het Concertgebouw van Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ, voor de Tweede Kamer en Vredenburg.

In 2007 werd hun eerste cd met liederen van Rachmaninov opgenomen. Zie ook www.so-duo.com

Door de préludes van Rachmaninov loopt de rode draad van heimwee. De stukken lijken ongecompliceerd, maar dat zijn ze bepaald niet. Er zit een hele wereld van gevoel achter. Rachmaninov zelf was een ongekend pianovirtuoos, en zo schrijft hij ook zijn muziek. Alleen zal niet iedere pianist beschikken over de grote handen die Rachmaninov had waarmee hij de meest onmogelijke akkoorden op de toetsen kon pakken.

Rachmaninov was een groot bewonderaar van Tsjaikovsky en daarom sluiten de poëtische drie volgende stukken er prachtig op aan.

Na de pauze horen we aria’s van Mozart uit: “Le Nozze di Figaro”, “Cosí fan tutte”, “Der Schauspieldirektor” en “Die Entführung aus dem Serail”.

Tot slot uit “Don Pasquale”: horen we Norina in het lied “Quel guardo il cavaliere…”

Het belooft een heerlijke avond te worden.

Reacties zijn afgesloten.