vrijdag 5 juni 2009 – 20.15 uur

MEESTER VIOLIST UIT RUSLAND
Vladimir Klochko – viool
Olga Beltiukova – piano
Mozart, Paganini, Dvořák, Wieniavsky, Sinding en Ysaÿe

Meester violist Vladimir Klochko met pianiste Olga Beltiukova in ’t Mosterdzaadje

Vladimir Klochko

Op vrijdag 5 juni om 20.15 uur treden in ’t Mosterdzaadje op de meesterviolist Vladimir Klochko en de pianiste Olga Beltiukova. De violist komt voor dit concert uit Taiwan en de pianiste uit Minsk. Uitgevoerd gaan worden Mozart, Dvořák, Wieniawski, Sinding, Ysaÿe en Paganini.

Olga Beltiukova en Vladimir Klochko kennen elkaar vanuit hun studiejaren aan het Conservatorium in Minsk. In deze stad, de hoofdstad van Wit-Rusland is Olga thans docente aan de muziek academie. Vladimir vertrok naar Taiwan alwaar hij vioolstudenten opleidt voor een studie in het Westen. Aardig detail over deze meesterviolist is dat hij uit een grote violisten familie afstamt en dat zijn neef Alexander Rybak voor Noorwegen uitkomend, het Eurovisie Songfestival won. Vladimir Klochko en Olga Beltiukova zullen deze zomer in Minsk een aantal concerten geven. Dit concert in Santpoort, is hun voorbereiding daarop.

Olga Beltiukova

De componisten die uitgekozen zijn hebben ook allemaal iets met de viool te doen gehad. Van ooit op gestudeerd tot zeer grote virtuozen. Het programma opent met één van de vroegste vioolsonates van Mozart. Levendige en vrolijke muziek. Daarna volgen Drie Slavische Dansen van de Tsjechisch componist Dvořák De vioolvirtuoos Kreisler bewerkte deze orkestmuziek voor viool en piano. Het zijn dansen die dan vrolijk, dan weer melancholiek klinken. De volksmuziek, de speciale ritmes van de dansen, de lyrische vioolpartij en de piano als dansorkest, alles bij elkaar een feest om te beluisteren.

Van de Poolse componist Wieniawski wordt Variaties op een origineel thema uitgevoerd. Wieniawski was 8 jaar toen hij toegelaten werd aan het Parijse Conservatorium. Hij kwam in dienst van de Tsaar en doceerde aan het Conservatorium in Sint Petersburg. Het stuk dat uitgevoerd gaat worden is een soort proeve van meesterschap. Alle mogelijke technische struikelblokken moet de violist weten te doorstaan.

Niet eerder uitgevoerd in de geschiedenis van ’t Mosterdzaadje is de muziek van de Noorse componist Christian Sinding, tijdgenoot en ook goede vriend van de wel bij ons bekende Edvard Grieg. Sinding overweldigde en veroverde zijn toehoorders met zijn onbedwingbare muzikale energie, zijn openheid en frisheid. Hierna volgt vioolsolo de vijfde sonate van Ysaÿe. Een intens en dramatisch werk, gebaseerd op de solopartita’s van Bach. Ysaÿe was zelf groot violist en leerling van Wieniawski.

Tot slot de grootste violist aller tijden, de tot de verbeelding sprekende duivelskunstenaar Papagini. Van hem wordt La Campanella uitgevoerd. Het is een deel uit een orkestwerk bewerkt voor piano en viool, maar zó populair, dat ook Liszt er voor piano een bewerking van schreef.

Dat dit concert in Santpoort plaatsvindt heeft alles te maken met de in Santpoort wonende fluitiste Dasha Beltiukova. Olga is haar moeder en bij deze gelegenheid kan Olga haar dochter en kleindochter eindelijk weer eens in de armen sluiten. Voor Vladimir, als globetrotter, is het maken van wereldreizen de gewoonste zaak. Voor ons een buitenkansje deze bijzondere musici aan het werk te zien.

Reacties zijn afgesloten.