maandag 1 juni 2009 – 15.00 uur

2e Pinksterdag

TRIO GIULIANI
Marina Eckhardt – mandoline
Caroline van Koeveringe – mandalo & mandolacello
Ron Leendertsen – gitaar
Giuliani, Larsen, Millet, Calace

De bijzondere snaarinstrumenten van Het Guiliani Trio

Het Giuliani Trio

Op tweede Pinksterdag maandag 1 juni om 15.00 uur is het Guiliani Trio te gast in ’t Mosterdzaadje. Een trio met wel een heel bijzondere bezetting: mandoline, gitaar en mandoloncello (een heel grote mandoline met de toonomvang van een cello).

Marina Eckhardt- mandoline, Caroline van Koeveringe – mandolon en mandoloncello en Ron Leendertse – gitaar. Zij hebben een programma samengesteld waarin de instrumenten elkaar perfect aanvullen in dynamiek, klankkleur en toonbereik. Het Trio speelt muziek van 1750 tot heden. Ze spelen Haydn, Signorelli, Baumann, Erik ’t Hart, Paganini, Giuliani, Anne Beck-Larsen en Zambrano.

Het instrumentarium wordt zorgvuldig gekozen, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende mandolines en gitaren, passend bij de stijl en het karakter van de compositie. Het trio wisselt niet alleen van instrumenten maar ook in bezetting, alle mogelijke combinaties kunnen aan bod komen, en altijd zo, dat de instrumenten volledig tot hun recht komen. Tijdens het concert wordt uitleg gegeven over de instrumenten en de muziek.

De naam van het trio is ontleend aan Mauro Giuliani, een Italiaans componist, waarvan “Serenata” uitgevoerd wordt. Het concert wordt geopend met een trio van Haydn voor mandoline, gitaar en mandola. De Sonata van Christoforo is een voorbeeld van galante muziek. Zowel de Napolitaanse als de Milanese mandoline waren in die periode populair. Gekozen is hier voor de Milanese mandoline en de gitaarpartij wordt gespeeld op een romantische gitaar uit 1840.

In 1996 schreef Herbert Baumann een werk voor twee mandolines. Eveneens van deze tijd is Erik ’t Hart die geïnspireerd door het Giuliani trio voor hen aan het componeren ging.
Paganini was niet alleen meest virtuoze violist ooit, hij was ook zeer bedreven op mandoline en gitaar. Centone di Sonata wordt uitgevoerd op de daarbij behorende historische Napolitaanse mandoline. Dit instrument in samenklank met de romantische gitaar resulteert in een onvergetelijk klankspectrum.

De Deense componist Arne Beck-Larsen laat op dromerige, subtiele en dansende wijze de instrumenten met elkaar versmelten. Als een wandeling door de duinen op een rustige dag.
Tot slot een sprankelelend, romantisch en spetterend werk van de Zuid-Amerikaanse componist José Antonio Zambrano. In deze Suite wordt ook de quatro bespeeld, een authentiek Venezolaans tokkelinstrument.

Marina Eckhardt studeerde af aan het conservatorium van Tilburg, is muzikaal leider van het Zeeuws Mandoline en Gitaar Orkest. Caroline van Koeveringe speelt nationaal en internationaal in diverse orkesten. Ron Leendertse studeerde aan Conservatoria in Arnhem en Tilburg en trok naar Spanje om zich daar intens te verdiepen in de Spaanse muziek Zie: www.giulianitrio.tk

Reacties zijn afgesloten.