vrijdag 30 oktober 2009 – 20.15 uur

PIANORECITAL
Vital Stahievitch
Mozart, Bach en Chopin

Pianist Vital Stahievitch in ’t Mosterdzaadje

Vital Stahievitch

De Wit-Russische pianist Vital Stahievitch brengt op vrijdag 30 oktober om 20.15 uur in ’t Mosterdzaadje een pianorecital met werken van Mozart, Bach/Busoni en Chopin.

Vital Stahievitch staat te boek als één van de meest getalenteerde Wit-Russische pianisten van deze eeuw. Hij weet zijn technische vaardigheid te koppelen aan sterke emotionaliteit. Zijn spel is diep doorleeft en poëtisch vertolkt. Samen met zijn landgenote Ksenia Beltiukova zit hij in de Finale voor het Vriendenkrans Concours/Het Debuut, en treedt hij komende maanden op in alle grote concertzalen van Nederland.

Het programma opent met de pianosonate in a kl.t van Mozart, geschreven in Parijs. Parijs van toen vergelijkt Vital met wat New York voor ons nu is. “Een grote stad waar je je behoorlijk eenzaam kunt voelen, maar ook waar gigantisch veel culturele ontwikkelingen zijn. Machtig en tragisch te gelijkertijd. In de elegante, typische Mozart stijl zit dan ook veel drama. Deze sonate is mysterieus en gaat diep”.

Busoni bewerkte de tweede vioolpartita van Bach. Zo werd het een combinatie van barok en romantiek. Busoni was een romantisch pianist en zeer virtuoos. In de Chaconne van Bach gebruikt hij alles wat maar mogelijk is in pianotechniek met behoud van het karakter van de originele muziek. Een stuk dat klinkt als een orkest.

Na de pauze is het programma in het teken van Chopin. Eerst drie Nocturnes en daarna de sonate in bes kl.t. Op.35 Over deze muziek vertelt Vital: “Nocturnes wil zoveel zeggen als nachtmuziek, muziek vol van rust, nadenken en tederheid. Maar ook expressie en gevoel. Deze nocturnes zijn wel het meest poëtische deel van mijn programma. Zelf zie ik natuurbeelden en emotionele spontaniteit.”

De sonate opus 35 van Chopin geeft een volledig beeld van een leven, inclusief de dood. Er zit de beroemde ‘Marcia Funebre’ in het derde deel. “Het is een kustwerk over een mensenleven, diepgaand en serieus. Het laatste deel is een van de meest geheimzinnige stuken uit het pianorepertoire. Ik voel het als koude wind over graven”, aldus Vital Stahievitch.

Luister en huiver dus bij dit prachtige recital.

Reacties zijn afgesloten.