zondag 25 oktober 2009 – 15.00 uur

MARIS KWARTET & INE SINNIGE
Dana Mihailescu – viool
Alexander van den Tol – viool
Hedwig Smilders – altviool
Frank de Gee – cello
Ine Sinnige – klarinet
Brahms, Sjostakovitsj, von Weber

Het Maris Kwartet en Ine Sinnige

Het Maris Kwartet
en Ine Sinnige

Op zondag 25 oktober om 15.00 uur is het befaamde Maris kwartet te gast in ’t Mosterdzaadje. Als strijkkwartet voeren zij werk van Sjostakovitsj uit. Samen met de klarinettiste Ine Sinnige staan de beroemde klarinetkwintetten van Brahms en Carl Maria von Weber op het programma. Kamermuziek die de oren streelt en het hart sneller doet kloppen.

Het concert wordt geopend met het klarinetkwintet opus 115 van Brahms. Hij schreef zijn werken voor klarinet pas op het eind van zijn leven, eigenlijk had hij al besloten te stoppen met componeren. Als hij echter de beroemde klarinettist Richard von Mühlfeld leert kennen schrijft hij zó geïnspireerd en vol liefde een paar stukken voor klarinet die tot de beste binnen zijn oeuvre zijn gaan horen. Het lijkt wel of hij ze aan zijn grote liefde Clara Schumann opdraagt. Na dit grootse meesterwerk is het pauze. Dan vervolgt het Maris Kwartet met Elegy en Polka van Sjostakovitsj. Deze vrij korte stukken werden in 1931/32 gecomponeerd en opgedragen aan het Vuillaume Kwartet. Ze hebben geen opus nummers en ze verschenen 7 jaar voor het eerste echte strijkkwartet, waarvan Sjostakovitsj er 15 schreef. De twee korte stukken laten horen hoe in die vroege jaren zijn kwartetklank klonk en waaruit zich de vele anderen ontwikkelden. De muziek van de Elegy is identiek aan de aria die Katerina zingt in de slaapkamer aan het eind van de eerste acte van Lady Macbeth. De polka vindt zijn oorsprong in het ballet “De Gouden Eeuw” waar het de vredesengel representeert.

In het klarinetkwintet van Carl Maria von Weber componeert hij in vier delen een mix van klassiek, romantiek, lyrische vervoering en virtuositeit. Ook Von Weber werd geïnspireerd door een geweldig klarinetspeler in dit geval Heinrich Baermann. In 1815 vond de première plaats.

De klarinettiste Ine Sinnige studeerde af aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Piet Honingh. Lang vervulde zij de functie van plaatsvervangend concertmeester bij de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag. Nu werkt zij samen met verschillende kamermuziekensembles waarmee zij regelmatig optreedt.

Het Maris Kwartet bestaat uit Dana Mihailuescu-viool, Alexander van den Tol- viool, Hedwig Smulders- altviool en Frank de Gee- cello. Het in 1999 opgerichte strijkkwartet ontleent zijn naam aan de drie gebroeders Maris. Deze schilders van de ‘Haagse School’, leefden en werkten in Den Haag. Ze hebben al tal van succesvolle optredens achter de rug op grote podia en voor de televisie. Zo ook in Finland. Dit optreden leidde tot een cd opname met werken van een Finse componist. Er zijn drie cd opnames van het Maris Kwartet dat zich onderscheidt door een veelzijdig repertoire. Van Haydn tot en met een pianokwintet van Rixt van der Kooy.
Zie ook: www.mariskwartet.nl

Reacties zijn afgesloten.