vrijdag 23 oktober 2009 – 20.15 uur

ZONDER BAGAGE
Jorick Jochims
m.m.v. Isabelle van Dooren – piano
en Gerard van den Berg – contrabas
naar liederen van Ramses Schaffy

De passie van Ramses Shaffy voor het leven bezongen

Jorick, Isabelle en Gerard

Een avondvullend programma rondom de muziek en het leven van Ramses Shaffy. Op vrijdag 30 oktober om 20.15 uur brengt Jorick Jochims de voorstelling “Zonder Bagage” in ’t Mosterdzaadje. Hij is de zanger en acteur van het trio Blauw Lucht dat bestaat uit Isabelle van Dooren-piano en Gerard van den Berg-contrabas.

Ramses Shaffy heeft een groot aantal muzikale parels aan het Nederlandse liedrepertoire toegevoegd. Het trio De Blauwe Lucht brengt een noot uit dit brede repertoire. Geïnspireerd door zijn rake teksten en fijnzinnige muziek spelen zij de nummers op eigenwijze en verrassende manier. Zij vinden dat Ramses gezongen moet blijven worden, omdat zijn muziek en tegenstroom een onderstroom en een stuwende stroom tegelijk zijn. Zijn teksten verankeren niet, maar zoeken een eigen weg dwars door alles heen. Juist daarom moet Ramses Shaffy gezongen en bezongen blijven worden. De bron van zijn stukken was zijn eigen turbulente leven. De combinatie van zang- en acteerwerk brengt de passie weer tot leven die Ramses heeft voor mensen, Amsterdam en voor de liefde.

Jorick Jochims studeerde aan de kleinkunstacademie (Studio Herman Teirlinck) te Antwerpen. In zijn laatste jaar ontwikkelde hij daar, naast eigen repertoire, een programma naar liederen van Ramses Shaffy. Op advies van Bram Vermeulen werd er gezocht naar nummers waar een hart en een boodschap in zat. ‘Liederen waar de wind doorheen waait, niet slechts een zuivere stem voor nodig is, maar eerder een draagvlak waarop het nummer kan gaan groeien’.
Van daaruit werd al snel het idee geboren om iets te doen met de nummers van Ramses Shaffy. Het resultaat daarvan, een avondvullend programma: “Zonder Bagage”.

            Zij minden elkaar, de man en de vrouw
            En dan man zei: ‘Ans ik hou van jou’;
            Maar ze heette Els, de vergissing was groot
            En Els was heel boos want de liefde was dood
            Bij onweer en bliksem en wenende maan
            Is hij toen maar naar Ans gegaan…

                                    Bron: ‘de ene wilde ander’ R. Shaffy

Reacties zijn afgesloten.