zondag 18 oktober 2009 – 15.00 uur

CELLO EN PIANO
Joris van den Berg – cello
Martijn Willers – piano
Rachmaninov, Mendelssohn, Schumann

Joris van den Berg & Martijn Willers: een klasse apart

Joris van den Berg en Martijn Willers

Het jubileumjaar van Mendelssohn, hij werd 200 jaar geleden geboren, wordt op zondag 18 oktober om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje gevierd met een concert gegeven door niet minder dan de cellist Joris van den Berg en de pianist Martijn Willers. Een voorproefje voor hun zondagochtend concert in het Amsterdams Concertgebouw. Verder op het programma: Janáček, Beethoven, Schumann en Rachmaninov.

Het concert opent met relatief onbekende variaties van Mendelssohn. Een sprankelend, virtuoos werk waar de levensvreugde van af spat. Van Schumann worden Adagio en Allegro opus 70 gespeeld. Geschreven op het hoogtepunt van zijn componerend leven, zich bewust van zijn kwaliteiten. Zo teder en fijngevoelig als het Adagio is, zo krachtig en zelfverzekerd is het Allegro.

De cello sonates van Beethoven zijn niet weg te denken uit het repertoire voor cello en piano. Zijn eerste sonates stonden nog sterk onder invloed van Haydn, maar allengs ontwikkelt Beethoven een verbluffende originaliteit en verkent hij de grenzen van de sonatevorm. De vierde sonate opus 102 klinkt, al is ze bijna 200 jaar oud, nog steeds als nieuw.

In der sonate van Rachmaninov is de Rus aan het woord. Zeer romantisch en breedsprakig. En net als in de muziek van de Tsjech Janáček is de invloed van hun geboortegrond onmiskenbaar hoorbaar. Janáček verwerkt op originele wijze de volksmuziek.

Joris van den Berg studeerde in Amsterdam af met een 10. Momenteel studeert hij met een hem toegekende beurs in Manchester en maakt deel uit ban het European Union Orchestra en het Nederlands Jeugd Strijk Orkest. Joris won de eerste prijs bij Stichting Jong Muziektalent Nederland, het Prinses Christina Concours en het Nationaal Cello concours 2006. Hierop volgde zijn debuut in het Concertgebouw. Vanaf die tijd soleert hij regelmatig bij de grote orkesten. Hem is een cello uit 1772 van Guadagnini ter beschikking gesteld door het nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

De pianist Martijn Willers studeerde eveneens af aan het conservatorium in Amsterdam. Hij won in 2006 de SNS REAAL fonds masterclass prijs in het Vriendenkrans Concours van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. Hij heeft eveneens van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds een instrument in bruikleen.

Als duo traden ze al op in de grote zalen van Nederland en wonnen zij in 2008 de derde prijs bij het Internationale Johannes Brahms Concours in Pörtschach in Oostenrijk. Met de klainettiste Fleur Bouwer en de violiste Maria Milstein vormt hij Trio Contrasten Amsterdam waarmee hij deelnam in 2007-2008 aan de concertserie Het Debuut.

Nu voor het eerst met Joris van den Berg in ’t Mosterdzaadje.

Reacties zijn afgesloten.