vrijdag 16 oktober 2009 – 20.15 uur

PIANORECITAL
Maurice van Schoonhoven
Haydn, Schubert, Chopin, Liszt

Muzikaal portret van Franz Liszt door Maurice van Schoonhoven

Maurice van Schoonhoven

Op vrijdag 16 oktober om 20.15 uur is de pianist Maurice van Schoonhoven te gast in ’t Mosterdzaadje. Zijn programma omvat Haydn, Schubert, Chopin en Liszt.

Het concert wordt geopend met een vrolijke en spirituele sonate van Haydn, gevolgd door misschien wel de beroemdste impromptu van Schubert. Liszt hield van de liederen die Schubert schreef een bewerkte er velen van. Maurice speelt het gevoelige ‘Ständchen’ en het dramatische lied ‘Erlkönig’ op tekst van Goethe. “Liszt is een wat vreemde vogel” vertelt Maurice. “Het is een enorme theaterman en rokkenjager, liefst in kringen aan het hof. Maar dan wordt hij priester, woont in Rome en schrijft alleen nog devote muziek. Het stuk ‘Harmonie du Soir’ is daar een voorbeeld van. Dit dan in tegenstelling tot de Tweede Hongaarse Rhapsodie. Opzwepende zigeunermuziek, briljant geschreven en bekend geworden van Tom en Jerry” (Maurice zelf is aan de piano geraakt door een computerspelletje met op de achtergrond muziek van Beethoven).

De Etude opus 10 nr. 4 van Chopin, een hartstochtelijk en kort werk is opgedragen aan Liszt. Uit de opera ‘Tristan und Isolde’ van Wagner maakt Liszt de bewerking ‘Isoldes Liebestod’. Dan tot slot de grote klapper van het concert, de sonate in b-kl.t. die Franz Liszt opdroeg aan Robert Schumann. In drie in elkaar overgaande delen wordt de strijd tussen goed en kwaad uitgevochten. Romantisch en dramatisch.

Maurice van Schoonhoven heeft al heel wat prijzen op zijn naam staan. In Weimar en Bayreuth gaat hij meedoen aan Liszt-concours. Zijn leermeesters zijn o.a. Elena Richter, Maria João Pires en dichter bij huis, Bernd Brackman.

Reacties zijn afgesloten.