vrijdag 9 oktober 2009 – 20.15 uur

“RUSSISCHE GALERIJ”
Anna Azernikova – sopraan
Basia Shulman – piano
Varlamov, Gurilev, Tchaikovsky, Rachmaninov, Glinka, Sjostakovitsj

“Russische Galerij” in ’t Mosterdzaadje Een Romantisch Russisch programma van Anna Azernikova en Basia Shulman

Anna Azernikova
foto: Carla Schoo

De Russische ziel in de vorm van muziek aan het publiek ten toongesteld door twee musiciennes afkomstig uit Moskou. Op vrijdag 9 oktober om 20.15 uur zullen de pianiste Basia Shulman en de sopraan Anna Azernikova in ’t Mosterdzaadje een mooi stukje Russische muzikale cultuur voor het voetlicht brengen. Werken van Varlamov, Goerilev, Tsjaikovsky, Glinka, Rachmaninov en Sjostakovitsj.

Basia Shulman

Basia Shulman komt er voor naar Nederland, Anna Azernikova woont in Nederland en beiden studeerden samen aan het Moskous Conservatorium. Het concert omvat vocale en pianomuziek van de meest fantastische componisten uit de 19e en 20e eeuw.

De liederen van Goerilev en Varlamov zijn in Rusland zó bekend dat men vaak niet meer weet dat ze gecomponeerd zijn. Ze worden beschouwd als volksliederen, maar voor ons een mooie kennismaking. De melodieën zijn ontroerend mooi.

Uit “Seizoenen” van Tsjaikovsky speelt Basia de drie maanden die het dichtst bij ons zijn. September, Oktober en November. Ook solo van Tsjaikovsky het virtuoze stuk “Doemka”, gebaseerd op Russische volksmelodieën en briljant geschreven.

De liederen van Tsjaikovsky met heel romantische titels zoals: “Neem mijn hart mee” en “Alleen wie het verlangen kent”, zijn heerlijk droevig, vol melancholie en lekker dramatisch. Daar hoort wodka bij.

Na de pauze komt Glinka aan bod. Hij was de eerste componist die zijn muziek baseerde op Russische thema’s uit de volksmuziek. Hij werd de inspiratiebron voor latere componisten als Tsjaikovsky en Rimski-Korsakov. Glinka wordt wel de vader van de Russische opera genoemd. Van Rachmaninov twee Preludes voor piano solo. Muziek waar de Russische ziel diep in verankerd zit. Tot slot, na alle drama en droevigheid vier lichtvoetige liederen van Sjostakovitsj.

Basia Shulman is een vertegenwoordigster van de nieuwe generatie Russische piansten. Na haar opleiding in Moskou vervolgde zij haar studie in Brussel. Zij behaalde tal van prijzen in Europa en ook in Brazilië. Zij gaf vele concerten en soleerde met grote orkesten in binnen- en buitenland. Behalve klassiek speelt Basia ook jazz-muziek en improvisaties. Zij werkte samen met Milcho Leviev, een Amerikaanse autoriteit op jazz gebied. Van haar zijn verschillende cd’s opgenomen.

Anna Azernikova werd geboren en getogen in Moskou. Ze studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Moskou. Zij kwam in 1997 in Nederland en kon haar studie vervolmaken aan het Amsterdams Conservatorium als zangeres. Als soliste trad Anna op in Rusland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Engeland en in diverse Nederlandse zalen, waaronder de Grote Zaal van Muziekcentrum Vredenburg, Kleine Zaal van het Concertgebouw en Philharmonie in Haarlem. Zij is dirigente van het Amsterdams Russisch Kamerkoor en zingt in kamermuziekverband in o.a. het MirAnDa-Trio. Dit Trio maakte zijn televisiedebuut in het programma Vrije Geluiden van de VPRO, is regelmatig te gast op diverse muziekfestivals en waren ze meermaals te beluisteren op de radio.

Reacties zijn afgesloten.