zondag 4 oktober 2009 – 15.00 uur

“AU JARDIN DES BÊTES SAUVAGES”
Muzikale vertelvoorstelling

Muziek: Pierre Vellones
Saxofoonkwartet Nova Zembla
m.m.v. Annet Wilschut – piano
en Piet Paree – verteller

Saxofoonkwartet Nova Zembla met ‘Au Jardin des Bêtes Sauvages’

Saxofoonkwartet Nova Zembla
met Piet Paree en Annet Wilschut

Zondagmiddag 4 oktober om 15.00 uur staat ’t Mosterdzaadje in het teken van dierendag. In het concert dat saxofoonkwartet Nova Zembla gaat uitvoeren staan de dieren centraal. Op het programma staat ‘Au Jardin de Bêtes Sauvages’ van Pierre Vellones. De verteller Piet Paree ontfermt zich over de teksten en Annet Wilschut zit achter de vleugel. Het belooft een fraaie voorstelling voor jong en oud te worden.

Zestien verschillende beesten worden neergezet deze middag. Van Lieveheersbeestje tot Nijlpaard. Dieren die in de tuin van de wilde dieren wonen. In de tijd van Pierre Vellones (1889-1939) werd veel muziek geschreven die dieren als inspiratiebron kennen, zoals het Carnaval der Dieren van Saint-Saëns.

Pierre Vellones was arts van beroep en componeerde. Dat hij bevriend was met Ravel is soms ook terug te horen in zijn muziek. Bijzonder aan deze Vellons is dat hij speciale aandacht had voor het toen nog jonge instrument de saxofoon. Op verzoek van muziekuitgever Durand schreef hij ‘Au Jardin des Bêtes Sauvages’ aanvankelijk voor piano, maar bewerkte ze vervolgens voor saxofoonkwartet. Toen de saxofonisten van Nova Zembla ontdekte dat er ook nog een fantasierijke tekst bij hoorde, besloten ze er een complete uitvoering van te maken. Piet Paree boog zich over de teksten om die mooi op de muziek te laten aansluiten. Met veel moeite lukte ze het de pianopartij te bemachtigen en het resultaat van dit alles is mee te maken in ’t Mosterdzaadje.

De saxofonisten van het kwartet zijn: Elisabeth Pilz-sopraansaxofoon, Hans Boetje-altsaxofoon, Marieke Kuiper-tenorsaxofoon en Henk van Hemert-baritonsaxofoon.

Reacties zijn afgesloten.