vrijdag 12 oktober 2018 – 20.00 uur

OUDE MUZIEK
“LONDON VIRTUOSI”
Isabel Favilla – blokfluiten
Giulio Quirici – luit
Dieupart, Veracini, Händel, Castrucci

Virtuoze Barokmuziek uit Londen

Isabel Favilla en Giulio Quirici

De blokfluitiste Isabel Favilla en de luitist en theorbe speler Giulio Quirici presenteren op vrijdag 12 oktober om 20.00 uur hun nieuwe cd met werken van Dieupart, Veracini, Händel en Castrucci. Virtuoze barokcomponisten die met name in Londen van de 18e eeuw grote furore maakten. Eerder al gaven deze twee specialisten in de Oude Muziek met groot succes een concert in ’t Mosterdzaadje.

Hun laatste opname is opgedragen aan de nooit eerder opgenomen ‘Zes sonates voor blokfluit en basso continuo’ van Charles Dieupart. Dieupart, bij het publiek vrij onbekend, was een belangrijk muzikant die floreerde in het Londen van de 18e eeuw als volleerd klavecimbel-speler en componist. Zijn composities hebben invloed gehad op het werk van J.S.Bach. Hij trad op tussen de uitstekende virtuozen in het orkest van Händel. Sommige van zijn collega’s waren bij deze gelegenheden mogelijk Pietro Castrucci en Francesco Maria Veracini, van wie ook in dit programma de muziek te horen is. ‘London Virtuosos’ is dan ook de naam van hun al veel op de radio gehoorde cd.
Samen maken ze deel uit van het kleurvolle ensemble LAUTENWERK. Dit is een muzikaal project, opgestart door Giulio Quirici. De kamermuziek wordt hierin benaderd vanuit het subtiele geluid en de grote expressiviteit van de luit. De naam ‘lautenwerk’ betreft een Barokinstrument met toetsen en luit-achtige snaren.

Giulio Quirici is geboren in Vicenza, Italië. Hij trad op met het Orkest van de 18e Eeuw o.l.v. Frans Brüggen, Lionel Meunier & Vox Luminis, Enrico Onofri, Milos Valent, Andrea Friggi & Ensemble Odyssee, Charles Toet, Philippe Pierlot (etc.) in de belangrijkste concertzalen en op festivals: o.a. het Concertgebouw, Innsbruker Festwochen der Alten Musik, Goetteingen Haendel Festspiele, Handel Haus Halle, Koncerthouse Berlijn, Thüringer Bachwochen, Philarmonie Luxemburg, Utrecht Fabulous Fringe, Universiteit van Ankara, Boston University, Opus Amadeus Istanbul, Modena Grandezze e Meraviglie, Pavia Barocca. Hij is artistiek directeur van Lautenwerk en toert regelmatig met kamermuziek groepen in heel Europa, met name Radio Antiqua (Jury en publiek de prijswinnaar Haendel Festspiele Goettingen). Giulio behaalde een Master’s degree aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij jazz en barokmuziek studeerde. Hij volgde ook cursussen door de Berklee College of Music, de Akademie für Alte Musik Bremen en de NYC New School for Jazz en hedendaagse muziek. Hij is te horen op een aantal cd-opnames van Ambronay Editions, Pan Classics, etc…

Isabel Favilla concerteerde in verschillende Europese en Zuid-Amerikaanse landen als solist en orkestmusicus, met ensembles als Concerto d’Amsterdam, La Sfera Armoniosa, Collegium Musicum Den Haag en Les Muffatti. Zij speelde onder leiding van Enrico Onofri, Alan Curtis, Mike Fentross, Peter van Heyghen, Marcel Ponseele, Ryo Terakado, Luis Otávio Santos en Paul Dombrecht. Hiernaast heeft zij cd’s opgenomen voor Deutsche Gramophon, ORF en Ramée. Van 2010 tot 2013 was zij een van de uitvoerend kunstenaars van de Amsterdamse Stichting Memorabele Momenten. Van 2012 tot 2014 was zij barokfagot- en blokfluitdocent aan de School for Early Music in Amsterdam. Isabel is tevens mede-oprichter van het ensemble Radio Antiqua, winnaar van zowel de jury- als de publieksprijs op het Händel Festspiele concours 2014 te Göttingen. In 2016 won dit ensemble zowel de tweede prijs als de publieksprijs op het Internationaal Van Wassenaer Concours in Utrecht. Radio Antiqua werd ondersteund door Eeemerging, een Europees samenwerkingsproject onder directie van het Centre Culturel de Rencontre d’Ambronay (Fr), met dat opkomende oude muziek ensembles ondersteunt. Dankzij dit project kwam in oktober 2015 de eerste cd uit van Radio Antiqua in de serie Ambronay Editions (Harmonia Mundi). Deze cd werd bijzonder goed ontvangen en zowel het ensemble als Isabels spel werd alom geprezen. Isabel behaalde Bachelor- en Masterdiploma’s in blokfluit en barokfagot aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Den Haag, waar ze blokfluit studeerde bij Bart Coen en fagot en dulciaan bij Donna Agrell en Wouter Verschuren.

Reacties zijn afgesloten.