vrijdag 27 november 2009 – 20.15 uur

VIOOL EN PIANO
Ksenia Beltiukova – viool
Vital Stahievitch – piano
Beethoven, Pijper, Prokofiev, Strauss

Ksenia Beltiukova en Vital Stahievitch: een klasse apart

Vital Stahievitch
en Ksenia Beltiukova

Vrijdag 27 november om 20.15 uur treden in ’t Mosterdzaadje de violiste Ksenia Beltiukova en de pianist Vital Stahievitch. Een duo dat grote furore maakt in Nederland. Op het programma Beethoven, Pijper, Prokofiev en Strauss.

Deze jonge musici uit Wit-Rusland werden geselecteerd voor de finale van het Vriendenkrans Concours en het Debuut, waardoor zij de komende periode in 11 grote concertzalen in Nederland zullen optreden. Tevens werden ze afgelopen zomer bij deelname aan de “International Holland Music Sessions” in Bergen (ze hadden al de eer het openingsconcert te verzorgen) geselecteerd voor het programma “New Masters on Tour” 2010-2011. Dit betekent dat ze zowel in binnen- als buitenland heel wat concerten zullen gaan geven. Nu gelukkig nog te horen in ’t Mosterdzaadje.

Ze openen het concert met de sonate voor viool en piano opus 30 nr.3 van Beethoven. Dit werk droeg Beethoven op aan de Russische tsaar Alexander I, de overwinnaar van Napoleon. Het is een lichte sonate met virtuoos karakter, in het tweede deel gaan viool en piano met elkaar in gesprek en het derde deel roept folkloristische beelden op met echte Beethoven humor.

De sonate van Willem Pijper voert het publiek naar een concert van het Concertgebouworkest o.l.v. Mengelberg. De muziek is orkestraal en kleurrijk. Pijper speelt met ritmes en nuances. Zijn fantasie is fris en intensief. Ksenia en Vital hebben er veel plezier in dit werk uit te voeren.

Van Prokofiev worden de 5 melodieën opus 35 uitgevoerd. Voor hun zijn deze melodieën als een dagboek van deze Russische componist die dit werk schreef in Stalinistische tijd. Een periode van angst, gevaar en leed, maar ook liefde en tederheid. Prokofiev, van karakter een goedmoedig mens, laat vooral het laatste horen. Lyriek, intimiteit en schoonheid.

Tot slot de grote sonate van Richard Strauss. Een fenomenaal stuk ook voor de piano. De muziek is orkestraal en kent oneindig veel emoties, hartstocht en heroïsme. En een hymne aan de liefde.
Deze sonate hebben zij samen op de masterclass van Georgy Pauk ingestudeerd tijdens de International Holland Music Sessions. Beter kun je het niet leren.

Reacties zijn afgesloten.