vrijdag 13 november 2009 – 20.15 uur

SAXOFOON EN PIANO
Hans van Ham – piano
Sander Beumer – saxofoon
Jolivet, Sauguet, Dijkstra (première), Schullhoff, Straesser en Takács

Concert duo Beumer en van Ham

Duo Beumer en van Ham

Vrijdag 13 november om 20.15 uur treden Sander Beumer (altsaxofoon) en Hans van Ham (piano) op in ’t Mosterdzaadje. Hun programma is samengesteld met werken van componisten die de klassieke saxofoon, zoals Adolphe Sax die bedoeld had, volledig tot zijn recht laten komen. In heldere, ronde en zangerige klanken wordt muziek gespeeld van: Jolivet, Sauguet, Dijkstra (première), Schullhoff, Straesser en Takács.

Duo Beumer en van Ham vertolkt deze avond de première van het stuk “Bird, Candle & Ignorance”, een prachtige, sfeervolle compositie, contemplatief van aard. In de “Sonatine Bucolique” van Henri Sauguet wordt het landelijke Franse leven op zeer kleurrijke wijze geschilderd. Verder in het programma hoort u de meeslepende en swingende “Hot-Sonate” (1930) van Erwin Schulhoff, geïnspireerd op de opkomst van het jazzleven in Berlijn in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Bovendien is het verzet tegen de nazi’s voelbaar in tegendraadse ritmes en harmonieën. Het werd hem in 1942 noodlottig.

Sander Beumer en Hans van Ham maakten vorig jaar een CD met speciaal voor het duo gecomponeerde werken. Daarvan hoort u het stuk “Ups and Downs” (2001) van Joep Straesser (1934-2004), waarbij de titel zowel in instrumentale als in emotionele zin herkenbaar is. Het duo besluit met de “Two Fantastics” (1969) van de onovertroffen Jenö Takács (die in tegenstelling tot Schulhoff op tijd vluchtte voor het nationaal-socialisme in Duitsland en 103 jaar oud werd). Het eerste deel is zeer vrij, het tweede subtiel jazzy en gaandeweg steeds onstuimiger richting een explosief slot.

Ook voor mensen die denken dat ze niet van saxofoon houden een aanrader.

Reacties zijn afgesloten.