vrijdag 6 november 2009 – 20.15 uur

VIOOL EN PIANO
Kanako Inoue – piano
Bob van der Ent – viool
Tartini, Poulenc, Gershwin-Heifetz

Virtuoze vioolklanken

Bob van der Ent en Kanako Inoue

Vrijdag 6 november om 20.15 uur zijn in ’t Mosterdzaadje te gast de Japanse pianiste Kanako Inoue en de violist Bob van der Ent. Zij voeren de beroemde Duivelstrillers Sonate van Tartini uit. Ook op het programma de vioolsonate van Poulenc en drie Preludes van George Gershwin.

Over de “Il Trillo del Diavolo” wordt verteld dat aan Tartini in zijn droom de duivel verscheen. Met een ongekende virtuositeit speelde hij op zijn viool. Tartini probeerde eenmaal ontwaakt de muziek direct op te schrijven. Het is al eeuwen lang een wereldberoemd stuk maar Tartini vond het werk niets vergeleken bij wat hij de duivel zelf had horen spelen. Tot op de dag van vandaag geldt het als één van de meest virtuoze composities die ooit voor viool geschreven zijn.

Francis Poulenc werd in 1943 door de wereldberoemde violiste Ginette Neveu overgehaald een viool sonate te schrijven. Hij had zich nooit zo thuis gevoeld met de viool. In dit oorlogsjaar put hij inspiratie uit een ingrijpende gebeurtenis: de moord op de beroemde dichter Frederico Garcia Lorca tijdens de Spaanse Burgeroorlog door fascistische troepen. De sonate was een protest tegen deze zinloze actie. In het middendeel hoor je Spaanse thema’s en het laatste deel is bijna net zo gewelddadig als de moord zelf met tussendoor typisch Parijse geluiden van chansons tot claxons. Het gewone leven lijkt immers altijd maar door te gaan, zelfs in die donkere oorlogsjaren.

De muziek van Gershwin balanceert op de grens van klassiek en jazz. In 1916, hij was toen 17 jaar oud, was hij liedjescomponist en een paar jaar later schreef hij musicals voor Broadway. Hij was daarbij begaafd pianist en improvisator. Toch wilde hij graag als klassiek componist erkend worden en zocht contact met o.a. Poulenc, Strawinsky en Ravel voor compositielessen. “Waarom wilt u een tweederangs Ravel worden wanneer u al een eersterangs Gershwin bent?” was het antwoord van Ravel.

De beroemde violist Jascha Heifetz was zo onder de indruk van zijn preludes voor piano uit 1926, dat hij ze arrangeerde voor viool en piano. Hij probeerde Gershwin over te halen een vioolconcert te schrijven. Het heeft niet zo mogen zijn, Gershwin overleed al op 38 jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor.

Kanako Inoue (Japan) studeerde piano in Tokio. In 2006 deed zij haar master in Utrecht bij Martijn van de Hoek. Nu studeert zij fortepiano bij Stanley Hoogland in Amsterdam. Als pianiste heeft zij in binnen- en buitenland met tal van orkesten gewerkt. Kanako gaf recitals in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Groningen, Den Bosch and Utrecht. Van haar werden ook radio opnames gemaakt o.a. Radio 4 “Spiegelzaal”.

Bob van der Ent (1982) begon als 10 jarige op de afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam, waar hij ook lessen volgde bij Davina van Wely en Herman Krebbers. Tijdens zijn vioolstudie, behaalde hij het VWO diploma. Hij studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Vesko Eschkenazy, concertmeester van het Concertgebouworkest. Naast zijn studie aan het Conservatorium, volgde hij masterclasses en lessen bij befaamde violisten. Hij behaalde met zijn spel vele prijzen, zoals in 2005 op het Nationaal Vioolconcours Oskar Back.

Reacties zijn afgesloten.