zondag 28 februari 2010 – 15.00 uur

PIANORECITAL
Frederic Voorn
Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin

Pianist Frederic Voorn

Frederic Voorn

De pianist Frederic Voorn is zondag 28 februari om 15.00 uur te gast in ’t Mosterdzaadje. Op zijn programma staan Mozart, Beethoven, Schubert en Chopin.

Het concert opent met drie werken die Mozart in Wenen componeerde. Daar woonde hij de laatste tien jaar van zijn leven. In die jaren wist Mozart zich als componist te vervolmaken. Wat zou er gebeurd zijn als Mozart niet op 35 jarige leeftijd was overleden? Was hij zeventig geworden dan had hij getuige kunnen zijn van Beethovens Eroïca Symfonie en de vroeg-romantiek. In de stukken die uitgevoerd gaan worden zit al een hele ontwikkeling: de Fantasie nog teruggrijpend op het werk van C.Ph.E Bach, maar in het Rondo is de Mozart van de toekomst al te horen.

De Sonate Op. 26 “sulla morte d’un Eroe” van Beethoven is zeer geliefd, maar wordt tegenwoordig maar weinig gespeeld. Dat was in de negentiende eeuw wel anders. In die tijd was men erg gefascineerd door de dood en sonates met treurmarsen werden graag gespeeld, ook al staan er in deze van Beethoven wel zeven mollen. Zelfs Chopin speelde deze sonate, terwijl hij toch niet echt van Beethoven hield. Deze Sonate Op. 26 werd voor hem het voorbeeld voor zijn eigen Tweede Sonate Op. 35 met de beroemde treurmars.

De Sonate D. 664 van Schubert ontstond in 1819 en verscheen tien jaar later, een jaar na de dood van de componist, in druk. In tegenstelling tot veel andere sonates van Schubert heeft dit werk een volmaakte vorm. Structuur was nooit Schubert’s sterkste kant, maar in deze Sonate weet hij zichzelf op dat vlak te overtreffen. Bovendien is het erg zonnig van aard.

Van Chopin tot slot de Polonaise Op. 71 en Berceuse Op. 57, een vroeg en een laat werk van deze componist die dit jaar twee eeuwen geleden geboren werd. De Polonaise componeerde hij in 1828, toen hij 18 jaar oud was. Het werk werd pas na Chopin’s dood, samen met twee andere Polonaises uitgegeven. Het programma eindigt met de beroemde Berceuse uit 1843, waarin de componist zes bladzijden lang improviseert op een eenvoudige baslijn.

Frederic Voorn is pianist, componist, dirigent, schrijft artikelen en maakt o.a. het programma Pianistenuur voor radio 4. Van hem werd een cd uitgebracht met sonates van Scarlatti en maakte hij concertreizen door Europa, Rusland en de VS.

Reacties zijn afgesloten.