vrijdag 26 februari 2010 – 20.15 uur

TRIO PONTE
Anja van Dooren – klarinet
Eline Toebes – cello
Monique Visser – piano
Bruch, Tajčević, Brahms

Trio Ponte

Trio Ponte

Op vrijdag 26 februari om 20.15 uur zijn de pianiste Monique Visser, de klarinettiste Anja van Dooren en de celliste Eline Toebes te gast in ’t Mosterdzaadje. Onder de naam Trio Ponte stellen zij in deze kleurrijke samenstelling de mooiste programma’s samen. Dit concert spelen zij werk van Bruch, Poulenc, Tajčević en tot slot het beroemde en geliefde trio van Brahms.

De naam Ponte suggereert het al, in hun programma’s willen zij een brug slaan tussen oudere en nieuwere muziek. Hun professionaliteit staat garant voor een boeiend concert op hoog niveau.

Zij openen met drie delen van de Duitse componist Max Bruch. Het zijn melodische karakterstukken met in het laatste stuk een Roemeense melodie, gebaseerd op een volkslied. Dit werk sluit nauw aan bij de Balkan dansen die de in Kroatië geboren Tajčević schreef. Deze componist, violist, leraar en criticus wordt beschouwd als een groot meester van de miniatuur. Maar vóór het vuurwerk uit de Balkan wordt de sonate voor piano en klarinet van de Franse componist Poulenc uitgevoerd. Hij schreef dit werk een jaar voor zijn overlijden in 1962. Een indrukwekkend stuk muziek met wisselende stemmingen, vrolijk en melancholiek. Een kalm en expressief middengedeelte en een virtuoos laatste deel met een haast grimmige vrolijkheid.

Na de pauze opus 114 van Brahms. Het kwam door de ontmoeting met de klarinettist Mühlfeld in 1891 dat hij zijn besluit om te stoppen met componeren terugdraaide en alsnog, laat in zijn leven de mooiste werken schreef met een belangrijke rol voor de klarinet. IJzeren repertoire, steeds opnieuw fascinerend om het te horen. Voor musici een feest om te spelen. In de finale van dit trio klinken tot slot Oost-Europese klanken en is de cirkel weer rond.
Zie ook: www.trio-ponte.nl

Reacties zijn afgesloten.