zondag 7 februari 2010 – 15.00 uur

ROEMEENSE MEESTERVIOLIST
Victor Enache – viool
Jos Kee – piano
Zinderende zigeunermuziek en aanverwante klassieke werken.        
Cd: “Soirée Tzigane”

Zinderende zigeunermuziek

Victor Enache en jos Kee

Op zondag 7 februari om 15.00 uur hult ’t Mosterdzaadje zich in de klanken van zinderende zigeunermuziek, uitgevoerd door de Roemeense meesterviolist Victor Enache en de pianiste Jos Kee, telg uit de bekende muzikale Kee-familie. Het programma van Roemeense doina’s, hora’s en sirba’s, van Hongaarse czardassen, van Russische en Joodse volksmuziek en aanverwante klassieke werken voert de luisteraars mee naar steppen en poesta’s.

Dit unieke duo werkt al veel jaren intensief samen en oogsten met een gevarieerd programma veel succes. De NPS maakte een documentaire over deze ‘Roemeense Paganini’ met beelden waarin ze als duo optreden. Hun cd Soirée Tzigane kreeg lovende kritiek in het tijdschrift Luister en in de pers.

Victor Enache is één van de laatste originele zigeunerviolisten. In Roemenië, waar hij vandaan komt is hij zeer bekend. Hij werd in een klein dorpje geboren, Daieni, aan de Zwarte Zee. Al vroeg bleek zijn natuurtalent voor de viool. Toen hij twee jaar oud was pakte hij twee takjes en begon hiermee strijkbewegingen te maken. Een jaar later begon hij met het echte vioolspel. De geheimen van de zigeunermuziek werden hem bijgebracht door zijn vader, een begenadigd violist. Helaas overleed zijn vader toen Victor twaalf jaar oud was. Op zoek naar een leraar verliet de jonge Enache zijn familie en trok alleen naar de grote stad Constanza met als enig bezit zijn viool. Hij vond een fantastisch docent, Gheorghe Ceaman, maar die stierf ook kort daarop zodat Victor vanaf dat moment autodidact werd.

Jarenlang werkte hij als succesvol ‘primas’ in zigeunerorkesten, eerst Roemenië, later in Duitsland, Denemarken, België en Frankrijk. In 1990 kwam hij met een Roemeens folklore-orkest naar Nederland. Hij bleef hier en werkte samen met o.a. panfluitist Nicolai Pirvu. Hij trad op in Paleis Noordeinde en het Concertgebouw te Amsterdam. Victor staat bekend om zijn virtuositeit, zijn bijzondere toonvorming, zijn improvisaties en zijn betoverend spel waarmee hij het publiek weet te ontroeren.

Jos Kee, geboren in Zaandam komt uit een muzikaal nest met Piet Kee en Cor Kee in de familie. Pianoles kreeg ze van Cor Kee en met goed resultaat want ze won als 12 jarige de ere-prijs op het Jeugd-Muziekconcours van de Zaanstreek. Hierna studeerde zij af als pedagoge en behaalde zij haar conservatoriumdiploma met als hoofdvak piano.

De liefde voor zigeunermuziek werd haar bijgebracht door haar vader die veel door Oost-Europa reisde en daarvandaan grammofoonplaten mee naar huis nam. Deze platen zijn nog altijd een inspiratiebron voor haar en de muziek houdt de herinnering aan haar inmiddels overleden vader levend. Na een periode van kamermuziek en lesgeven kwam de oude liefde voor zigeunermuziek weer boven. Haar zoon kreeg op dat moment vioolles van de zigeunerviolist Gregor Serban en toen ze Victor Eache ontmoette besloten ze om samen verder te spelen. De volksmuziek uit Midden en Oost-Europa wordt op zigeunerwijze vertolkt. Dit houdt in dat de muziek op het gehoor wordt gespeeld en dat ze bijzonder rijk is aan versieringen, improvisaties, glissandi, vibrato en octaafwisselingen. Ook is er sprake van bijzondere toonvorming op de viool door ‘geheime’ stokvoering en vingerzetting, meestal van vader op zoon overgedragen.

Alle nummers zijn eigen arrangementen van Victor Enache en Jos Kee. En omdat Victor nooit twee keer hetzelfde speelt moet de pianiste bijzonder alert op zijn spel inspelen.

Reacties zijn afgesloten.