zondag 11 april 2010 – 15.00 uur

PIANORECITAL
Menachem Har-Zahav
Liszt en Chopin

Meesterpianist Menachem Har-Zahav in ’t Mosterdzaadje

Menachem Har-Zahav

Op zondag 11 april om 15.00 uur is de Israëlisch-Amerikaans meesterpianist Menachem Har-Zahav te gast in ’t Mosterdzaadje. Hij brengt een programma met werken van Chopin en Liszt.

Voor de vijfde keer reist hij uit Duitsland, waar hij woont en werkt, naar het Santpoortse concertzaaltje en een ieder die hem eerder heeft horen spelen zal dit concert niet willen missen. Behalve publiek is ook de pers zeer onder de indruk van zijn virtuositeit en transparante klankvorming. Hij wordt een duivelskunstenaar genoemd die beschikt over een aan waanzin reikende techniek. Zijn vertolking van Chopin en Liszt, misschien wel zijn grootste specialiteit, levert hem niets dan goede kritieken. “Als geen ander weet hij de muziek van Chopin te interpreteren”. “Een uitzonderlijk volmaakte uitvoering, die men niet vaak zo beleeft”. Hij wordt een ‘Starpianist ’ genoemd.

In het programma dat Menachem gaat spelen heeft hij gekozen voor een rijke afwisseling in de werken van Chopin en Liszt. Van Chopin, van wie dit jaar zijn 200ste geboortedag wordt gevierd worden o.a. uitgevoerd Ballade nr.1, Études, een Nocturne, Wals en het Scherzo. De uitgezochte werken van Liszt omvatten de voor deze componist zo typerende vurige en virtuoze stijl. Maar ook laat hij de lyrische en introverte Liszt horen. Tevens een paar minder bekende, latere stukken waarin al elementen van het impressionisme te horen zijn.

Menachem Har-Zahav treedt internationaal op, met en zonder orkest. Al heel jong had hij de leiding over een Muziek Hogeschool in Amerika. Hij verkoos echter zijn beroep als uitvoerend pianist en vertrok naar Engeland voor verdere studie. Sinds jaren woont hij nu met vrouw en kinderen in Duitsland.

Van hem zijn veel verschillende cd opnames gemaakt en zullen voor verkoop worden meegenomen.

Reacties zijn afgesloten.