maandag 5 april 2010 – 15.00 uur

2e Paasdag

VIOOL EN PIANO
Sara Crombach – piano
Philip Dingenen – viool
Prokofiev, Sjostakovitch

Beethoven door Russen omlijst

Sara Crombach en Philip Dingenen

Op maandag 5 april, Tweede Paasdag, om 15.00 uur zullen de pianiste Sara Crombach en de violist Philip Dingenen een programma vol zonnigheid en diepgang brengen in ’t Mosterdzaadje met werk van Schnittke, Beethoven, Amirov en Prokofiev.

Beethoven, die met de Frühlingssonate een ode laat geven aan de lente, wordt in dit programma omlijst door drie grootheden die ieder op eigen manier het Sovjet Regime vertegenwoordigen. Met de Suite van Schnittke wordt geopend. Hij was min of meer dissident in de Sovjet Unie. Deze Suite is een ode aan Bach waarin hij de taal van de oude barok muziek combineert met het moderne Sovjet idioom. Een feestelijk en poëtisch stuk met dansachtig karakter. Dan volgt dus Beethoven met de roep naar het voorjaar.

Na de pauze piano solo de verhalende korte stukjes van de Azerbeidjaanse componist Amirov. Hij leefde in dezelfde tijd als Schnittke maar was een paradepaardje in de Sovjet Unie. Op een prachtige manier weet hij de volksmuziek uit Azerbeidzjan te verwerken in klassieke muziek. Je hoort er de traditie van de troubadours uit de Kaukasus in en ook opzwepende dansen.

Sara Crombach studeerde vorig jaar met vlag en wimpel af aan de Universiteit van Amsterdam met haar scriptie over de geschiedenis van Azerbeidzjan. Eerder studeerde zij Russische taal en literatuur, gevolgd door Oost-Europese Studies. Nu heeft zij een promotieplek aan de Universiteit van Amsterdam en werkt zij aan haar proefschrift over Azerbeidzjan. Vandaar ook dat wij kennis kunnen maken met een componist uit haar land van onderzoek.

Met één van de grootste meesterwerken uit de muziek van de Sovjet Unie, de sonate voor viool en piano van Prokofiev, eindigt dit concert. Prokofiev had een ingewikkelde band met de Sovjet Unie. Hij vertrok rond de revolutie, maar werd door Stalin teruggehaald als boegbeeld voor kunst. In onbezet gebied kon hij op de Kaukasus componeren. De sonate voor viool en piano is Prokofiev op zijn best. Vol dramatiek en ook sprookjesachtig. Woest, meeslepend, maar ook met aangrijpende religieuze diepgang. Stalin en Prokofiev overleden in 1953, op dezelfde dag.

De violist Philip Dingenen is eerste violist van het Nederlands Kamerorkest en vormt met Sara Crombach een vast duo. Zij combineert haar werk op de Universiteit met het geven van concerten waar zij eveneens haar hart en ziel instopt.

Reacties zijn afgesloten.